Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Proslijedio Gradskom vijeću

Obersnel želi dignuti novi kredit od 44 milijuna kuna za financiranje Galeba i Palače Šećerane

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 17:26 2019-07-02T17:26:58+02:00

RIJEKA - Gradonačelnik Vojko Obersnel proslijedio je Gradskom vijeću na prihvaćanje novo zaduženje u iznosu od 44 milijuna kuna kojim će se pokriti vlastita komponenta u financiranju obnove Palače Šećerane i broda Galeb.

Ukupna vrijednost ova dva kapitalna kulturna projekta čije je financiranje osigurano u sklopu projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" iznosi oko 114 milijuna kuna. Iz europskih sredstava osigurano je oko 55 milijuna kuna, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini izdvojio je 700.000 kuna, iz spomeničke rente namaknut će se oko 13,6 milijuna kuna te je bilo potrebno osigurati kreditom spomenutih 44 milijuna kuna.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je da je Grad Rijeka dobio izuzetno povoljne uvjete od Zagrebačke banke jer je kamata 1,25 posto, odnosno ukupan trošak kamate na deset godijna iznosi oko 3,8 milijuna kuna. Kredit će se vraćati u 120 jednakih mjesečnih rata, pri čemu je dospijeće prve rate 31. siječnja 2022. godine.

- Na žalost, projekt smo planirali prije tri-četiri godine i dok je prošao složenu proceduru i odobrenje za bespovratna sredstva europskih fondova, situacija na tržištu građevinskih poslova u cijeloj zemlji, pa i šire, se znatno promijenila zbog nedostatka kvalitetne radne snage zbog čega je udio Grada Rijeke veći od planiranog. U prijavi projekta nije predviđeno financiranje nabave opreme, pa je i taj dio uvršten u iznos predviđenog kredita, izjavio je Obersnel.

Svrha projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" je stvaranje prepoznatljivog identiteta grada i društveni i gospodarski razvoj grada Rijeke kroz doprinos razvoju grada Rijeke u jaki regionalni centar kulturnih, turističkih i kreativnih događanja, urbanu regeneraciju i očuvanje industrijske baštine, razvoj kulturnog turizma, kreiranje novih radnih mjesta kroz razvoj malog poduzetništva na području kulturnih i kreativnih industrija te turizma i ugostiteljstva.

- Navedeni projekt predstavlja integrirani razvojni projekt Grada Rijeke temeljen na revitalizaciji i zaštiti reprezentativnih spomenika industrijske baštine na području grada Rijeke i unaprjeđenju upravljanja industrijskom baštinom te zajedno s partnerskim organizacijama ima za cilj stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedine reprezentativne spomenike riječke industrijske baštine u zajednički i jedinstveni kulturno-turistički proizvod, što doprinosi turističkoj prepoznatljivosti i posjećenosti i održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, pojasnio je pročelnik Odjela gradske uprave za financije Ante Mađerić.

EU projekt se provodi kroz implementaciju pet komponenti - rekonstrukcija i opremanje Palače Šećerane u industrijskom kompleksu Rikard Benčić u funkciji gradskog muzeja s pratećim ugostiteljskim i ostalim komercijalnim sadržajem, rekonstrukcija i opremanje broda/muzeja Galeb u funkciji odjela gradskog muzeja s pratećim ugostiteljskim i hotelskim sadržajem, uređenje središnje rute, odnosno šetnice riječke industrijske i maritimne baštine, istraživanja i edukacije bazirano na industrijskoj baštini grada Rijeke te promidžba i vidljivost.

- Kroz projekt će se revitalizirati dva najreprezentativnija spomenika industrijske baštine na području Rijeke - upravna zgrada u sklopu bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić i brod Galeb. Oni prezentiraju i dva perioda industrijske baštine s ciljem da se njihovom obnovom i revitalizacijom stave u funkciju kulturno-turističkih sadržaja.

Projektom će se omogućiti obnova i revitalizacija reprezentativnih primjera riječke industrijske baštine kao nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara, kreiranje kulturno-turističke destinacije koja promovira riječku industrijsku baštinu, osiguravanje prostora za kvalitetno funkcioniranje Muzeja grada Rijeke, stvaranje novih kulturnih sadržaja i turističkih proizvoda baziranih na revitalizaciji materijalne kulturne baštine, povećanje broja posjetitelja na području Rijeke kroz korištenja turističkog potencijala industrijske baštine i muzeja Grada, rast lokalnog i regionalnog gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta kroz jačanje poduzetničkih aktivnosti, zaključio je Mađerić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.