Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
16. rujna 2019.
Produžen natječaj

Obersnel otkrio koliki će biti operativni troškovi Galeba. Najviše otpada na troškove osoblja

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 7:02 2019-07-24T07:02:48+02:00

Rok za dostavu ponuda produžen je do 13. kolovoza zbog upita vezanog uz dokumentaciju nabave koji je stigao 18. srpnja i zakonske obaveze da se na upit odgovori i u tom slučaju rok za dostavu ponuda – produži, pojasnili su u Gradu Rijeci

RIJEKA - Drugi natječaj za obnovu broda »Galeb« nije okončan, iako je bio raspisan do 23. srpnja 2019. godine, već je produžen do 13. kolovoza 2019. pa se povjerenstvo nije ni očitovalo jesu li stigle kakve ponude.

- Rok za dostavu ponuda produžen je do 13. kolovoza zbog upita vezanog uz dokumentaciju nabave koji je stigao 18. srpnja i zakonske obaveze da se na upit odgovori i u tom slučaju rok za dostavu ponuda – produži, pojasnili su u Gradu Rijeci.

Pročelnica Odjela za javnu nabavu Grada Rijeke Nada Gunjača navodi da je Grad Rijeka zaprimio 18. srpnja upit za pojašnjenjem Dokumentacije o nabavi, vezano uz objavljenu nabavu za brod »Galeb«.

Odgovor na zahtjev

- Prema odredbama Zakona o javnoj nabavi, Grad je kao naručitelj dužan odgovoriti na svaki zahtjev zainteresiranih gospodarskih subjekata, odnosno potencijalnih ponuditelja za dodatnim objašnjenjem dokumentacije te, ako je potrebno, izmijeniti dokumentaciju o nabavi. Uz to, ovisno o važnosti traženih pojašnjenja za pripremu i dostavu ponuda, Grad je dužan primjereno produžiti rok za dostavu ponuda, kako bi se osiguralo dovoljno vremena potencijalnim ponuditeljima za sastavljanje i podnošenje ponude. U ovom slučaju, rok za dostavu ponuda je produžen do 13. kolovoza 2019. godine i planirano je da se otvaranje ponuda održi tada.

U složenim postupcima javne nabave, osobito onim financiranim iz EU sredstava, gotovo je pravilo da se tijekom postupka bar jednom produži rok za dostavu ponuda. Primjera radi, do sada smo već imali ovakve situacije - u nabavi radova na rekonstrukciji Ciglenog i T-objekta dva puta smo produžavali rok za dostavu ponuda zbog zahtjeva za dodatnim pojašnjenjem dokumentacije o nabavi. Tako je prvotni rok 15. listopada 2018. godine produžen do 26. listopada 2018. godine te u konačnici do 6. studenoga 2018. godine.

U nabavi radova za Palaču šećerane jednom je produžen rok za dostavu ponuda s 2. studenoga 2017. godine do 15. studenoga iste godine, pojašnjava Gunjača.

Bilo je toga još. U nabavi upravljanja projektom gradnje revitalizacije »Benčića« jednom je produžen rok s 19. studenoga 2018. godine na 26. studenoga 2018. godine. U prvom postupku nabave uređenje javnih površina i izgradnje infrastrukture u kompleksu »Benčić« također je jednom produžen rok.

3704838

- U tom smislu »Galeb« i produženje roka u ovoj nabavi - nije iznimka. Također, za projekte financirane iz EU sredstava nadležna tijela posebno kontroliraju jesu li naručitelji, a Grad je u ovom slučaju naručitelj, odgovorili na postavljene upite zainteresiranih tvrtki i primjereno produžili rok za dostavu ponuda. Suprotno ponašanje smatralo bi se kršenjem načela javne nabave i načela tržišnog natjecanja, naglašava Gunjača.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar potvrđuje da je zaprimljen upit vezan uz natječajnu dokumentaciju i da je posljedično produljen rok za dostavu ponuda na natječaj za obnovu »Galeba«.

Propisano zakonom

- To nije neuobičajena stvar, ali svjestan sam da je zbog pažnje javnosti, sada ovo produženje roka pod posebnom lupom. No, treba razumjeti da je ovo administrativni postupak i da ne želimo ugroziti ispravnost natječajne procedure pod pritiskom ikakvog političkog konteksta. S procedurom se ne možemo igrati, bez obzira na politički trenutak u kojem se nalazimo, pojašnjava Šarar.

No, bio to politički pritisak ili ne, na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća ova će odluka i te kako imati utjecaj na političku konstelaciju. Zadnja sjednica prekinuta je kako bi se okončala maratonska rasprava koja je bila posljedica neodlučenog ishoda kada je odnos snaga u pitanju. Naime, sa sigurnošću se moglo utvrditi da bi 18 vijećnika bilo za kredit za obnovu Palače šećerane i »Galeba«, a 18 protiv.

Lista za Rijeku predložila je kompromisno rješenje, a to je odgoda sjednice do otvaranja ponuda za obnovu »Galeba«, dakle do 24. srpnja 2019. godine. Gradonačelnik Vojko Obersnel misli da prosuljenje roka ne treba utjecati na sutrašnju sjednicu jer Gradsko vijeće ne može utjecati na proceduru javne nabave.

Troškovi

- Ona je zakonom propisana. Mi sjednicu nastavljamo točkom koja se tiče kreditnog zaduženja za EU projekt koji podrazumijeva obnovu Palače šećerane i broda Galeb, projekt za koji su nam odobrena bespovratna europska financijska sredstva koja trebamo upariti s domaćim sredstvima. S obzirom na prethodnu raspravu na sjednici i niz pitanja koja su vijećnici iznijeli, pripremio sam dodatni materijal i nadam se da se njime razrješavaju sve dileme koje su iznijete kao problem.

3731918

Prije svega, u materijalu se nalazi pregled troškova investicije EU projekta koji podrazumijeva obnovu i Palače i »Galeba«, s tim da se vijećnicima daje posebno obrazloženje troškova za Palaču šećerane i posebno za »Galeb« iz čega se može vrlo jasno vidjeti da se veći dio kredita o kojem je riječ odnosi na Palaču šećerane, a manji dio na Galeb. I također, u materijalu se nalaze prikazi podataka iz Studije izvodljivosti koja je izrađena u veljači 2016. godine i koja na 124 stranice detaljno obrazlaže isplativost ulaganja u ovaj EU projekt »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine«, pojašnjava Obersnel.

On dodaje da su vijećnici u raspravi na Gradskom vijeću višekratno dovedili u pitanje postojanje te studije.

- Jasno sam rekao da ona postoji i obrazlagao da je ona, dapače, bila uvjet prijave EU projekta na natječaj za europska sredstva, pa evo, sada su vijećnicima dostavljeni i prikazi podataka iz studije. Iz nje je vidljivo da se troškovi funkcioniranja i održavanja i Palače šećerane i »Galeba« pokrivaju iz prihoda koje će ovi objekti ostvarivati.

Dakle, na sjednici vijeća očekujem da će gradski vijećnici, informirani detaljnije o svemu za što su prošli puta rekli da ih zanima, donijeti odluku o nastavku realizacije ovog EU projekta, zaključio je Obersnel.

Prema podacima iz studije, ukupni prihodi projekta u punoj operativnoj fazi komponente Palače šećerane i broda »Galeb« iznose 5,4 milijuna kuna, što s komponentama istraživanja i edukacije te uređenja rute/šetnice čini ukupan iznos od 5,5 milijuna kuna.

Predviđeni ukupni operativni troškovi projekta u punoj operativnoj fazi svih komponenti projekta iznose oko 5,6 milijuna kuna, s tim da su troškovi »Galeba« oko 2,7 milijuna kuna, a prihodi oko 2,6 milijuna kuna. Najveći iznos otpada na troškove osoblja i riječ je o oko 1,4 milijuna kuna.

Troškovnik obnove Palače šećerane

Kod prijave odobrenog Projekta za Palaču šećerane planirano je da će radovi na rekonstrukciji i opremanju muzejskog postava iznositi 37,8 milijuna kuna, od čega je odobreno 85 posto sufinanciranja EU sredstava, 32,2 milijuna kuna. Nakon završetka postupka javne nabave za Palaču šećerane, s odabranim izvođačem radova je sklopljen ugovor na iznos od 35,6 milijuna kuna. Zbog dodatnih radova investicija je povećana na oko 43 milijuna kuna.

Sukladno ispostavljenim situacijama izvođača radova do danas je plaćeno ukupno oko 19 milijuna kuna. Za dovođenje u funkciju Palače šećerane potrebno je izvršiti i radove na potrebnoj infrastrukturi za potrebe projekta, opremanju palače i muzeja te osigurati i financiranje dodatnih potrebnih usluga, poput radova na izgradnji sprinkler bazena, usluga tehničkog savjetovanja, opremanja i muzejskog postava u ukupnom iznosu od oko šest milijuna kuna.

Dakle, ukupna vrijednost rekonstrukcije i obnove Palače šećerane iznosi nešto manje od 50 milijuna kuna. Za dovršetak i dovođenje u funkciju Palače šećerane i njeno otvaranje koje se predviđa u prvom kvartalu 2020. godine, planirani su troškovi koji bi se financirali iznosom od 26,6 milijuna kuna iz kredita, 10,9 milijuna kuna EU sredstava i četiri milijuna kuna iz spomeničke rente. Do sada je temeljem odobrenih izvještaja Projekta Gradu Rijeci dodijeljeno oko 17 milijuna kuna, a iz proračuna je potrošeno 7,2 milijuna kuna.

Troškovnik obnove Titovog broda

Kod prijave odobrenog projekta planirano je da će radovi na rekonstrukciji i opremanju muzejskog postava motornog broda »Galeb« iznositi 37,7 milijuna kuna, od čega je odobreno 85 posto sufinanciranja EU sredstava, 32 milijuna kuna. Nakon protekle tri godine, od 2016. do 2019., procijenjen iznos troškova radova povećan je na 35,2 milijuna kuna. Procijenjeni troškovi rekonstrukcije broda »Galeb« iznose 35,2 milijuna kuna, a uključuju radove prenamjene u iznosu od 33,6 milijuna kuna i restauratorske radove u iznosu od 1,6 milijuna kuna.

3732531

Dodatni troškovi odnose se na troškove nadzora nad radovima rekonstrukcije u iznosu od 850.000 kuna, troškove nadzora Hrvatskog registra brodova u iznosu od 165.000 kuna, troškove projektantskog nadzora u iznosu od 330.000 kuna, odnosno sveukupno je 1.345.000 kuna. Projektom je planirana i predmetom je EU financiranja izrada muzejskog postava koja iznosi 3,6 milijuna kuna.

Sveukupna rekonstrukcija i opremanje iznosi 40,2 milijuna kuna koja bi se financirala s 25,7 milijuna kuna iz europskih fondova, 560.000 kuna pomoći, dok bi sredstva Grada, odnosno, kredit iznosio oko 14 milijuna kuna.

Prihodi i rashodi prema studiji izvodljivosti

Prema podacima iz studije izvodljivosti, ukupni prihodi projekta u punoj operativnoj fazi komponente Palače šećerane i broda »Galeb« iznose 5,4 milijuna kuna, što s komponentama istraživanja i edukacije te uređenja rute/šetnice čini ukupan iznos od 5,5 milijuna kuna.

Predviđeni ukupni operativni troškovi projekta u punoj operativnoj fazi svih komponenti projekta iznose oko 5,6 milijuna kuna, s tim da su troškovi »Galeba« oko 2,7 milijuna kuna, a prihodi oko 2,6 milijuna kuna. Najveći iznos otpada na troškove osoblja i riječ je o oko 1,4 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.