Jasno "NE!"

Obersnel: Profašistički Casa Pound neće organizirati koncert u Rijeci, nisu dobrodošli

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Casa Pound najavila je i povorku u Trstu u subotu povodom stogodišnjice talijanske pobjede u Prvom svejtskom ratu, pa se pojavila neslužbena informacija da će se koncert zapravo održati u tršćanskom kafiću »Fiume«



RIJEKA Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u petak je priopćio kako talijanska profašistička organizacija Casa Pound nije od Grada Rijeke zatražila organizaciju koncerta ove subote povodom 100. godišnjice talijanske pobjede u I. svjetskom ratu, kako se neslužbeno najavljuje na društvenim mrežama, ali i poručio kako bi odbio svaki takav zahtjev ako bi pristigao. 


»Odbili bi ga s obzirom na fašističke ideje koje propagira spomenuta organizacija«, navodi Obersnel u priopćenju koje je, kaže, odaslao javnosti zbog brojnih upita gradskoj upravi.


Ističe kako se u Rijeci se na javnim površinama niti u gradskim prostorima spomenuti koncert ne održava, ali i napomenuo kako Grad ne može utjecati na događanja koja se planiraju i organiziraju u privatnim prostorima.


Nitko ne bi surađivao s njima




»No, vjerujem da bi i riječki poduzetnici odbili zahtjev ove organizacije, kao i da se ni jedan riječki promotor ili organizator koncerata ne bi upustio u suradnju s ovom organizacijom!«, tvrdi Obersnel.


Naglašava da je Rijeka grad s dugim nasljeđem antifašizma, koji se u suvremeno doba ogleda u zaštiti i razvoju ljudskih prava, u otvorenosti grada prema idejama tolerancije i prihvaćanja, a nasuprot svim neofašističkim porukama i konceptima koji propagiraju ugnjetavanje ljudskih bića po bilo kojoj osnovi i iz bilo kojih razloga.


Riječko nedvosmisleno “Ne!”


»Koristim priliku zahvaliti svim Riječankama i Riječanima koji su u proteklo vrijeme na društvenim mrežama, na kojima se sporna informacija pojavila, uputili jasno i nedvosmisleno »Ne!« poručujući da fašističke ideje i njihovi zagovornici u Rijeku nisu dobro došli.«, zaključuje Obersnel.


Najava koncerta 3. studenoga u 21 sat pojavila se na društvenim mrežama i profilima organizacije Casa Pound, a kao lokacija koncerta navedeno je samo Fiume (Rijeka).


Casa Pound najavila je i povorku u Trstu u subotu povodom stogodišnjice talijanske pobjede u Prvom svejtskom ratu, pa se pojavila neslužbena informacija da će se koncert zapravo održati u tršćanskom kafiću »Fiume«.