Gradonačelnikov kolegij

Obersnel: “Opstanak brodogradnje u Rijeci je imperativ, 3. maj presudan za gospodarstvo”

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: V. KARUZA

Vojko Obersnel, Foto: V. KARUZA

Sindikati "3. maja" su bili konstruktivni i njihov je pristup pomogao ovakvom epilogu. Veliku ulogu je imao i dolazak Edija Kučana na čelo "3. maja" koji je upotrijebio sve svoje znanje i energiju da uz pomoć Vlade i premijera Andreja Plenkovića stvore uvjete za nastavak proizvodnje, rekao je riječki gradonačelnik



RIJEKA – Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel upozorio je da je opstanak proizvodnje u “3. maju” nužan za dobru gospodarsku sliku Rijeke, a što su potvrdili i podaci FINA-e za 2018. godinu. Budući da nisu dostavljeni podaci za poslovanje riječkog škvera jer ih nije imao tko dostaviti jer je taj posao trebao odraditi Uljanik, a nije, tijekom 2018. godine zaustavljen je pozitivan trend koji je trajao od 2014. godine do 2017. godine.


Podaci pokazuju da je to direktna posljedica stanja u “3. maju”, najvećem prerađivačkom poduzeću na području grada Rijeke. Prema raspoloživim podacima Fine, vidljivo je povećanje broja poduzetnika u 2018. godini za 8,6 posto, povećanje prihoda od prodaje u zemlji za četiri posto te povećanje prosječne mjesečne neto plaće za 2,9 posto.


Ostali pokazatelji na međugodišnjoj razini pokazuju pad, a najizraženije je smanjenje neto dobiti od 10,5 posto te investicija u dugotrajnu imovinu od 9,3 posto. Broj zaposlenih smanjen je za 1,5 posto, dok su ukupni prihodi smanjeni za 2,1 posto.




S obzirom na rast prihoda na domaćem tržištu, negativan utjecaj na ukupne prihode imalo je i smanjenje prihoda od izvoza za 4,1posto. Segment velikih poduzetnika, kojeg čini 10 poduzetnika u Gradu Rijeci, ostvario je najlošije rezultate u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu i to sa smanjenjem broja zaposlenih za 10 posto (976 radnika) te ukupnih prihoda za 15,3 posto, odnosno za 1,2 milijarde kuna. Posebno je ostvaren veliki pad prihoda od izvoza za 34,3 posto, 470 milijuna kuna, u odnosu na 2017. godinu. Sve je to rezultiralo padom neto dobiti ovog segmenta u 2018. godini od 19 posto.


Analiza pokazatelja


– Analizirajući ostvarene rezultate riječkih poduzetnika prema područjima djelatnosti u 2018. godini, posebno u odnosu na pet najznačajnijih djelatnosti koje ostvaruju 81posto ukupnih prihoda, vidljiv je porast prihoda u četiri djelatnosti, građevinarstvu, trgovini, prijevozu i skladištenju te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima za prosječno 8,5 posto.


Poduzetnici prerađivačke industrije ostvarili pad prihoda od 44 posto na međugodišnjoj razini. Ako ove podatke kao i kod analize segmenta velikih poduzetnika promatramo u kontekstu nepredaje godišnjeg financijskog izvještaja za 2018. godinu, od strane “3. maja”, vidljiv je utjecaj na agregirane podatke u ovoj djelatnosti. Za usporedbu, treba navesti da je “3. maj” u 2017. godini zapošljavao 1.399 zaposlenika te ostvario ukupne prihode od oko milijardu kuna. Posebno su bili značajni prihodi od izvoza u vrijednosti od 309 milijuna kuna. Iz svega navedenog, vidljiv je veliki utjecaj “3. maja”, najvećeg prerađivačkog poduzeća na području grada Rijeke, na riječko gospodarstvo, naglasio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik dodao je da je Grad Rijeka činio sve kako bi pomogao riječkom škveru.


Pomoć Grada Rijeke


– Sve se to isplatilo jer je Vlada u konačnici donijela odluku da se pod određenim uvjetima da jamstvo za kredit od 150 milijuna kuna za plaće i pokretanje proizvodnje. Uvjet je da vjerovnici pristanu na dogovor oko plaćanja dugova. I mi smo vjerovnici s dosta velikim iznosom, odnosno glavnicom od sedam milijuna kuna. Prihvatili smo sporazum što ne treba nikoga čuditi budući da smo i prije pomagali jer “3. maj” ima preveliki značaj za Rijeku i njezino gospodarstvo.


Osigurali smo 150.000 kuna za topli obrok u ovo teško vrijeme za riječki škver, sufinancirali smo prijevoz radnika u “Viktor Lenac” i provodili županijsku odluku o pomoći djeci radnika “3. maja”, pojasnio je Obersnel.


On je istaknuo i pozitivnu ulogu sindikata u riječkom škveru, ali i važnu ulogu direktora Edija Kučana.


– Sindikati “3. maja” su bili konstruktivni i njihov je pristup pomogao ovakvom epilogu. Veliku ulogu je imao i dolazak Edija Kučana na čelo “3. maja” koji je upotrijebio sve svoje znanje i energiju da uz pomoć Vlade i premijera Andreja Plenkovića stvore uvjete za nastavak proizvodnje.


Ovo trenutačno je palijativno rješenje od dvije godine, a to razdoblje treba iskoristiti za pronalazak strateškog partnera koji će dugoročno osigurati opstanak brodogradnje u Rijeci, a što je imperativ, zaključio je Obersnel.