Dan antifašističke borbe i Dan državnosti

Obersnel: ‘Ideje koje negiraju fašizam i domoljublje u Rijeci ne prolaze’

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Rijeka, koja se ponosi svojim otvorenim i tolerantnim duhom, grad koji je uvijek bio spreman prihvatiti različitosti u mišljenjima nikada neće bit otvoren onim idejama koje bi negirale naš antifašizam i naše domoljublje



RIJEKA – Hrvatska obilježava 78. godina od osnutka prvoga partizanskoga odreda u našoj zemlji, a to je ujedno i prvi organizirani otpor širenju nacizma u tadašnjoj okupiranoj Europi. Sviđalo se to nekima ili ne, činjenica je da je taj otpor organizirala Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom.


To je bila odluka kojom smo prije drugih europskih zemalja pokazali da, ni pod koju cijenu, ne prihvaćamo neljudske fašističke ideje mržnje i rasizma i tako pružili otpor onima koji su, na tim temeljima, željeli iscrtati novu kartu svijeta, poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i Dana državnosti.


On je podsjetio da se Rijeka 20-ak godina prije suočila s počecima fašističke ideologije kada je u nju ušetao Gabriele D’Annunzio.




– I zato, kada su fašizam i nacizam buknuli opet, zapalivši europska ratišta, Rijeka i Riječani znali su kojim putem treba krenuti. U četiri godine koje su slijedile, za taj su cilj poginule tisuće i tisuće boraca uz nezamisliva razaranja. Među zadnjima, oslobođena je i Rijeka koja je, uz velike žrtve, iz rata izašla gotovo potpuno srušena, kazao je Obersnel.


Riječki gradonačelnik podsjetio je da je početko 90-ih godina prošloga stoljeća Hrvatska proglasila samostalnost i odmah nakon toga napadnuta.


– U teškim godinama Domovinskoga rata, samo iz našega kraja, bez svojih najmilijih ostalo je 230 obitelji. Njihovom žrtvom i žrtvom svih naših hrvatskih branitelja zaustavljene su, na ratištima širom naše zemlje, težnje onih koji su Hrvatsku silom htjeli osporiti da u miru ostvari svoje povijesno pravo na vlastite granice. Rat nije bio naš izbor. On nam je nametnut. Hrvatska se Domovinskim ratom branila i obranila, a velik doprinos koji su u toj pobjedi dali Riječani, Primorci, Gorani i otočani, bio je znak da znamo vrlo jasno pokazati da ovdje ideje mržnje, zla i netolerancije i dalje ne mogu proći.


I zato moram ponoviti da Rijeka, koja se ponosi svojim otvorenim i tolerantnim duhom, grad koji je uvijek bio spreman prihvatiti različitosti u mišljenjima nikada neće bit otvoren onim idejama koje bi negirale naš antifašizam i naše domoljublje. Bez obzira na političke podjele, stranačka prepiranja i sve ono što nas dijeli, ideja antifašizma mora biti jasna poveznica svih koji misle i žele dobro sebi i svojoj djeci, svim ljudima koji o budućnosti razmišljaju kao o vremenu u kojem će demokratski procesi biti dominantan društveni oblik komunikacije i djelovanja u javnom životu.


Stoga, s ovog mjesta pozivam pripadnike svih političkih stranaka koje djeluju u Rijeci, našoj Županiji i Republici Hrvatskoj da u svom radu uvažavaju vrijednosti antifašizma, jer je to civilizacijska tekovina moderne i demokratske Europe. Oko tih vrijednosti ne bi trebalo biti razmimoilaženja i međusobnih svađa. To bi trebala biti točka okupljanja i pozitivne integracije našega društva, naše Hrvatske kao ravnopravne članice EU, naglasio je Obersnel.


On je uvjeren da se društvo jedino znanjem, obrazovanjem i istinom može boriti protiv povijesnih manipulacija i falsifikata.


– Naša je odgovornost izgraditi društvo u kojem djeca i mladi ne ignoriraju već reagiraju na poruke mržnje, na kukaste križeve i ustaško znakovlje, na nasilje i netoleranciju, bilo da je to na ulici, u klupama ili na tribinama sportskih igrališta. Naša djeca moraju znati da se holokaust dogodio. Moraju znati za logore smrti – Auschwitz, Birkenau, Jasenovac, Lipu, Bakar i druge.


Naravno, moraju znati i istinu, ali baš istinu o Bleiburgu i Kočevskom rogu. Moraju znati za 22. lipnja, Tuhobić, Sutjesku i Neretvu, kao što moraju znati za Vukovar i Škabrnju… i mnoga druga mjesta u kojima je obranjena Hrvatska, uvjeren je Obersnel, te je pozvao sve da ne šute i da reagiraju kada treba jer se jedino tako stvaraju uvjeti za život u humanom, otvorenom i tolerantnom društvu, društvu koje poštuje druge i drugačije, društvu koje pomaže onima koji pomoć trebaju.


Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić upozorio je da dovoditi u pitanje vrijednosti antifašizma i velike žrtve naših djedova i očeva ili vrijednosti Domovinskog rata i žrtve branitelja, znači negirati sve ono na čemu je ova država stvorena.


– Treba koristiti svaku priliku za podsjetiti kakve su strahote u povijesti civilizacije donijeli ekstremizmi, nacionalizmi, mržnja i netolerancija. Od strahota Drugog svjetskog rata Europa se do danas nije u potpunosti oporavila, a nas je zadesio 90-ih i novi, Domovinski rat u kojem smo branili i obranili državne granice i suverenost. Možemo biti ponosni što su naši Primorci, Gorani i otočani, uvijek stali na stranu pravde, u obranu svog doma i domovine, ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva.


I danas smo i uvijek ćemo ostati na toj pravoj strani, a ako misle da nas vrijeđaju oni koji nam govore “crvena Rijeka” i “crvena Županija” grubo se varaju. Crvenim se piše antifašizam, crveno je boja ljubavi, boja snage, boja hrabrosti. Svima vama kojima to naše crveno smeta, poručujem da crnilo kojim bi nas htjeli prešarati, ovdje naprosto ne prolazi i nikada nije. No passaran, gospodo, koji našu državu svjetonazorski gurate unazad, koji koketirate s ekstremizmom, koji se ne ograđujete od poruka mržnje, koji dozvoljavate da se ugrožavaju i dovode u pitanje prava manjina, prava žena, poručio je Fabijanić.


I on je istaknuo osjećaj ponosa zbog toga što je iz Hrvatske krenuo antifašistički pokret koji je ubrzo ujedinio civilizirani svijet u borbi protiv nacističke okupacije i njihovih zločina, promijenio tijek povijesti, otvorivši širom vrata demokraciji, toleranciji, zajedništvu te omogućio demokratsku budućnost modernoj Europi.


Ploča s imenima svih poginulih na Mostu hrvatskih branitelja


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je izuzetno važno da vrijednosti Domovinskog rata nikada ne budu zaboravljene.


– Ponosan sam što smo pomogli izdavanju monografije 128. brigade kao i projekt monografije A bojne 111. brigade koji je upravo krenuo.


Do kraja godine, na Mostu hrvatskih branitelja, bit će postavljena ploča s imenima svih poginulih branitelja iz našeg kraja kao vječni spomen na njihovu žrtvu. Naravno, Grad Rijeka je uvijek na raspolaganju za svaki oblik pomoći našim braniteljima, rekao je Obersnel.