Posljedice prodaje zemljišta

‘OSTALI NA CESTI’ Prodavači s buvljaka pozivaju na prosvjed u nedjelju na Preluku

Marinko Glavan

Preluk – višegodišnji buvljak izgubio svoje mjesto / Snimio Vedran KARUZA

Preluk – višegodišnji buvljak izgubio svoje mjesto / Snimio Vedran KARUZA

Grad je prošle godine pokušao preseliti buvljak na most kod Konta, ali nakon što su se usprotivili sami preprodavači, od toga se odustalo. No, nova lokacija buvljaka zasad je nepoznata, a prodavači su predlagali parkirališta kod Dvorane mladosti, Hartere ili stajališta prigradskih autobusa na Delti



 RIJEKA Prodavači s buvljaka u nedjelju ujutro će na Preluku održati prosvjedni skup, na koji pozivaju sve kupce, posjetitelje i građane Rijeke, da ih podrže u njihovom zahtjevu da im Grad omogući daljnju prodaju rabljene robe, nakon što je zemljište na Preluku prodano kanadskom biznismenu Nikoli Grgicu, a oni ostali bez mogućnosti da tamo i dalje trguju te tako zarađuju za život.


Potvrdio je to Mirko Milošević, jedan od dugogodišnjih prodavača na buvljaku, koji se, kako tvrdi u nekoliko navrata zadnjih dana obraćao gradskim vlastima s molbom da se prodavačima osigura lokacija na kojoj će legalno moći trgovati, ali bez uspjeha.


– Prije nekoliko dana smo od gradskih službi primili dopis u kojemu stoji da više ne možemo raditi na Preluku, jer je to sada privatno vlasništvo, na koje nam više neće biti omogućen pristup. Time smo ostali na cesti. Više puta sam slao dopise gradonačelniku i gradskim službama, a jednom nas je čak i primio u posjet, kako bismo riješili pitanje lokacije buvljaka, no nikakav odgovor nismo dobili, ogorčen je Milošević.




Prije dva dana skupio je potpise osamnaest prodavača, na zahtjevu da se riješi pitanje lokacije buvljaka, te ih odnio u Odjel gradske uprave za komunalni sustav na Titovom trgu, ali je opet ostao bez odgovora.



Grad Rijeka je, inače, Raiffeisen consultingu, vlasniku zemljišta od približno 60 tisuća kvadratnih metara na Preluku, godišnje plaćao 1,8 milijuna kuna na ime »rezervacije« terena na kojemu su gradski oci planirali izgradnju megalomanskog  turističko-poslovnog kompleksa vrijednog 120 milijuna eura. Nakon što je kroz dvanaest godina Raiffeisen od Grada za najam terena ubrao dvadesetak milijuna kuna, zemljište je početkom ove godine prodano kanadskom biznismenu hrvatskog porijekla. Grad je tada ustvrdio kako Raiffeisien consultnig to nije imao pravo učiniti, bez znanja i dopuštenja Grada, pa je najavljeno »pokretanje postupaka za zaštitu svojih prava«. Postupak će pokazati tko je u pravu, no zasad je sigurno samo to da je Raiffeisen zaradio više nego pristojan novac prvo od najma zemljišta Gradu, a potom i od prodaje Grgicu. Tko će zaštititi prava sirotinje koja je tamo godinama zarađivala  koju kunu prodajući starudiju za sitan novac, čini se da nikome nije važno.



– Nije nam preostalo ništa drugo nego da prosvjedom pokušamo javnost upozoriti na naš problem. Bili smo u MUP-u, uredno prijavili skup građana i stoga pozivam sve naše sugrađane da nas podrže na prosvjednom skupu, kako bismo napokon riješili problem buvljaka. Naš je zahtjev samo jedan – da se nađe lokacija za Buvljak. To nije samo mjesto gdje se prodaje stara krama, to je i odraz grada. Bio sam pomorac i u svakom velikom gradu vidio sam organizirane buvljake. London ih ima tri. Mi smo Gradu predlagali nekoliko lokacija, poput parkirališta kod Dvorane mladosti, Hartere ili stajališta prigradskih autobusa na Delti, koje je nedjeljom uglavnom prazno, te bi i mi i kupci tamo imali dovoljno prostora i normalan pristup, bez da ikog ometamo, kaže Milošević.


Grad je prošle godine u listopadu pokušao preseliti buvljak na most kod Konta, ali nakon što su se usprotivili sami prepodavači, od toga se odustalo te su do danas ostali na Preluku.


Odgovor na pitanje o budućoj lokaciji buvljaka u Rijeci od gradskih smo vlasti pokušali dobiti i mi, ali do zaključenja ovog broja nije nam uspjelo.