Kampanja

OPREZ NA SUNCU Imate samo jednu kožu – pažljivo je čuvajte

Barbara Čalušić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

U Primorsko-goranskoj županiji prošle godine je umrla 21 osoba od melanoma



RIJEKA »Imate samo jednu kožu – pažljivo je čuvajte«, poruka je ovogodišnjeg Euromelanoma daya koji se svake godine obilježava diljem Europe kako bi se javnost senzibilizirala za probleme vezane uz štetno djelovanja sunčevih zraka.


Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ uključio će se u kampanju besplatnim pregledima i tribinama.


– Od 2012. godine Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ zajedno s dermatolozima KBC Rijeka provodi program prevencije i ranog otkrivanja promjena na madežima. Pregled madeža obuhvaća klinički pregled kože cijeloga tijela te dermatoskopiju u svrhu detekcije atipičnih madeža, njihova praćenja i ranog otkrivanja početnog melanoma te edukaciju javnosti.




Dosad je pregledano 1.700 osoba od kojih je većina imala uredan nalaz, no kod 163 osobe nalaz je nalagao kirurško odstranjenje madeža s PHD analizom, a 100 kod osoba je bilo potrebno daljnje praćenje madeža s dodatnom dijagnostičkom obradom, kazala je dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na konfrenciji za novinare.


Pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić iskazala je zabrinutost činjenicom da u posljednjih pet godina vlada trend porasti novooboljelih, ali se višestruko povećao i broj umrlih.


– U Primorsko-goranskoj županiji prošle godine je umrla 21 osoba od melanoma, a broj hospitalizacija koji se liječe od melanoma se udvostručio, rekla je Malatestinić.


Liječnici ove godine obavljaju preglede kože u gradovima i mjestima udaljenim od Rijeke pa će tako u Kraljevici pregledi biti održani 6. i 13. lipnja.


Isto tako 20. i 27. svibnja moći će se pregledati stanovnici Cresa dok će stanovnici Lopara biti pregledani 20. svibnja.