Ukidanje "mjere pomoći"

OBERSNELOV POTEZ Uoči izbora smanjio porez na potrošnju, sada ga želi vratiti na “staro”

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

On naglašava kako se u praksi pokazalo da se prvotna mjera smanjenja poreza na potrošnju nije istovremeno odrazila na smanjenje prodajne cijene pića koja se oporezuju tim porezom u ugostiteljskim objektima



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel predložio je Gradskom vijeću odluku o povećanju poreza na potrošnju s 1,5 posto na tri posto i upravo će taj prijedlog biti test za aktualnu vladajuću većinu koju čine Srednji blok, HDZ i Hrvoje Burić. Obersnel je u obrazloženju prijedloga naveo da su izmjenama Zakona o lokalnim porezima ukinute, pored ostalog, odredbe Zakona koje su se odnosile na uvođenje poreza na nekretnine, kao i odredbe prema kojima su s 1. siječnja 2018. godine trebale prestati važiti odredbe o porezu na kuće za odmor.


– Grad Rijeka je odlukom stopu za obračun poreza na potrošnju smanjio s dotadašnjih tri posto na 1,5 posto što je bila mjera pomoći i poticaj ugostiteljima na području grada Rijeke s obzirom na prethodno povećanje stope PDV-a ugostiteljskoj djelatnosti. Grad se na ovakvu mjeru pomoći ugostiteljima odlučio u velikoj mjeri računajući i na stabilnost i stalnost prihoda s osnova poreza na nekretnine, koji se sukladno Zakonu trebao početi obračunavati i naplaćivati u 2018. godini, a za što su se tijekom 2017. godine pripremali tehnički i drugi uvjeti, kao i računajući na prihode s osnova poreza na promet nekretnina. Porezom na nekretnine, kao isključivo prihodom jedinica lokalne samouprave, planiralo se zamijeniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor, što je u konačnici trebalo dovesti i do većih prihoda za Grad – ističe Obersnel.


– S obzirom na to da se izmjenom Zakona odustalo od uvođenja poreza na nekretnine te da od 1. siječnja 2017. godine jedinice lokalne samouprave više ne utvrđuju niti porez na tvrtku ili naziv, prihode je moguće jednim dijelom nadomjestiti odnosno vratiti na prijašnju razinu u dijelu poreza na potrošnju vraćanjem stope poreza na potrošnju sa sadašnjih 1,5 posto na tri posto – objašnjava prijedlog Obersnel.




On naglašava kako se u praksi pokazalo da se prvotna mjera smanjenja poreza na potrošnju nije istovremeno odrazila na smanjenje prodajne cijene pića koja se oporezuju tim porezom u ugostiteljskim objektima, niti je ista mjera od značajnijeg utjecaja na rezultat poslovanja ugostitelja u gradu Rijeci jer porez na potrošnju zapravo plaćaju krajnji potrošači odnosno korisnici ugostiteljske usluge u ukupnoj cijeni te usluge.


– Slijedom svega navedenog, važeću Odluku o porezima Grada Rijeke potrebno je uskladiti s izmjenama Zakona te ujedno propisanu stopu poreza na potrošnju vratiti na tri posto – zaključio je obrazloženje gradskom parlamentu Obersnel.


Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…