Preuređenje

Novo gradilište vrijedno četiri milijuna kuna: Pavlinski trg u novom ruhu na proljeće

Darko Pajić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Trg i dio ulice bit će uređen kao javna površina namijenjena kretanju i boravku pješaka uz ograničeni interventni i režimski opskrbni  promet



RIJEKA U srijedu su započeli radovi na uređenju Pavlinskog trga i dijela Ulice Janeza Trdine na ukupnoj površini od 1.145 četvornih metara, kako je Grad Rijeka i najavljivao. Ovi radovi se financiraju iz gradskog proračuna i vrijedni su 4.019.229 kuna (bez PDV-a).


Radovi su u početnoj fazi, a radnici su pripremali teren gradilišta režući grane starih crnika i uklanjajući površinski sloj asfalta. Zbog toga nisu radile terase ugostiteljskih objekata. Radovi bi trebali biti gotovi do travnja 2017. godine.


Podsjetimo, Trg će se popločiti novim kamenom, a kombinirat će se crni i bijeli kamen. Zatim projekt predviđa ugradnju nove urbane opreme klupa i koševa za otpatke, a postavit će se i novi sustav javne rasvjete. Trg će biti osvijetljen s deset visećih rasvjetnih tijela. Nadalje, napravit će se nova odvodnja oborinskih voda, rekonstruirat će se postojeći vodoopskrbni odnosno kanalizacijski cjevovod tako da će se izgraditi dva kolektora, kojima će se prihvaćati otpadne vode iz postojećih kanalizacijskih priključaka okolnih građevina. Zelenilo se neće dirati, a u planu je sadnja novih stablašica.




– Trg i dio ulice bit će uređen kao javna površina namijenjena kretanju i boravku pješaka uz ograničeni interventni i režimski opskrbni kolni promet, naglašavaju u Gradu Rijeci.


Budući da na Trgu svoje prostore ima Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, zahvatom je predviđena ugradnja u tlo posebnih reljefnih oznaka odnosno specijalnih taktilnih ploča od keramike koje bi trebale slijepim osobama omogućiti jednostavnije kretanje iz dijela Ulice Janeza Trdine prema Pavlinskom trgu gdje su njihovi prostori pa onda dalje prema Sokol kuli.


Trg je u svojoj današnjoj prostornoj osnovi definiran u 19. stoljeću rušenjem crkvice Tri kralja sagrađene oko 1615. godine. Na trg je nekada bio orijentiran pavlinski samostan i kuća Verneda. Iz tog razdoblja donekle je sačuvano dvorišno pročelje samostana, a sada je to pročelje Cluba Boa. Hoće li se ispoštovati rokovi završetka radova ovisit će i o tome što će se sve pronaći ispod površine ove lokacije koja možda za arheologe krije mnoga iznenađenja.