Stara Sušica

Novi Centar za velike zvijeri gradi se većinom EU novcem

Tihana Tomičić

Od 7,1 milijun kuna, koliko će stajati Centar u Staroj Sušici, šest milijuna osigurano je iz EU fondova bespovratno i u suradnji s državom. Gradnja počinje na proljeće, a otvorenje se očekuje u rujnu 2020.



RIJEKA Od 7,1 milijuna kuna, koliko će u cijelosti stajati novi Centar za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici, čak šest milijuna osigurano je bespovratno iz EU fondova i suradnje s državom. Gradnja novog centra počinje na proljeće, a otvorenje se očekuje u rujnu 2020.godine, pri čemu se do kraja ove godine planira pod krov staviti objekt u kojem će se centar graditi, veličine 170 četvornih metara.


Izjavila je to ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić, uz najavu da će novi centar biti uređen u stilu tradicionalne goranske kuće, ali s najmodernijim multimedijalnim postavom. Cilj je sagraditi i oporavilište za velike zvijeri, koje bi bilo puno prostranije od boksova u kojima životinje žive u klasičnom zoološkom vrtu, a radi se o zaštiti vuka, risa i medvjeda.


No, briga ustanove Priroda o autohtonim životinjama PGŽ-a pojačat će se i još jednim europskim projektom: Centar za posjetitelje Beli, gdje postoji oporavilište za bjeloglave supove, kandidira se za gradnju još jedne volijere te širenje prostora, za projekt vrijedan milijun kuna. Šišić je uvjerena da će Priroda i dobiti ta EU sredstva, jer se kandidirati i mogu samo licencirana oporavilišta, što Beli od 2015. jest. Ukupno, budžet JU Priroda ove godine iznosi 7,2 milijuna kuna, od čega 4,7 milijuna ide izravno u programe – kazala je Sonja Šišić.




Prema riječima Ljudevita Krpana, pročelnika Upravnog odjela za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, PGŽ je među najaktivnijim županijama u provođenju EU projekata u Hrvatskoj, a JU Priroda prednjači u tome. Najavio je i početak izrade nove razvojne strategije PGŽ-a za razdoblje od 2020. S goranskim načelnicima održavaju se posebni sastanci i edukacije, kako bi svi njihovi projekti našli posebno mjesto u toj strategiji – rekao je Krpan.



Naplatne kućice na Krčkom mostu sigurno odlaze, i to potpisom ministra Butkovića. U to sam uvjeren, i zato što se na sastanku s krčkim načelnicima lani nije uvjetovalo ukidanje naplate mostarine s gradnjom novih prometnica na Krku. A budući da naplata građane PGŽ-a stavlja u neravnopravan položaj, siguran sam da će se morati ukinuti. To je bio i jednoglasan stav Skupštine, rekao je Boras Mandić .



U proračunu PGŽ-a za 2019. godinu osigurano je 200.000 kuna županijskim sportskim savezima za rad s mlađim uzrastima za sezonu 2018./2019, izvijestio je zamjenik župana Marko Boras Mandić. Stoga je ovih dana raspisan i javni natječaj za dodjelu ovih potpora, a bit će otvoren do 19. veljače 2019. godine. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu je 5.000 kuna, a najveći 60.000 kuna.


Podžupan Boras Mandić uputio je zahvalu PU primorsko-goranskoj na profesionalnom obavljanju zahtjevnih zadataka borbe protiv krijumčarenja ljudi i ilegalnih prelazaka na migrantskoj ruti koja je na području Županije očito sve aktivnija.