Projekti

Nova inicijativa za uređenje antičkih mozaika i drugačije korištenje palače Municipij: Treba li ukinuti parkiranje na Trgu Riječke rezolucije

Damir Cupać

Predložio je i ukidanje parkiranja na Trgu Riječke rezolucije, vraćanje kamenog orla na pijedestal, kao i prevođenje teksta sa spomen-ploče



RIJEKA Odbor za kulturu riječkoga Gradskoga vijeća raspravljao je o inicijativi gradskoga vijećnika da se aktualiziraju projekti uređenja antičkih mozaika u Starom gradu i drugačijeg korištenja palače Municipij.


– Kasnoantički mozaici pronađeni prije desetak godina zasigurno su neprocjenjivo kulturno bogatstvo koje ima Rijeka, ali i nedovoljno iskorišteno kulturološki, ekonomski, turistički. Percepcija dijela javnosti je da se dovoljno ne čini po tom pitanju. Prema riječima nadležnih iz Odjela za kulturu dade se zaključiti kako se zadnje desetljeće uglavnom čeka razne službe, testiranja i slično.


Vijećnik Miletić je predložio izaslanstvo Odjela za kulturu i Grada Rijeke kod ministrice kulture, na što je začudno, aprirori odbijena ideja, kako rekoše zbog nemogućnosti. Odbor za kulturu predložio je zaključak u kojemu su od Odjela zatražene informacije o dosadašnjim aktivnostim i budućim planovima, izjavio je predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić. On je dodao da je gradski vijećnik Liste za Rijeku istaknuo neprimjerenost uporabe zgrade Municipija kao stare gradske vijećnice.




– Umjesto u protokolarne svrhe, i eventualno mjesto odjela koji imaju poteškoće s prostorom, ili kao dio muzejske postave iz koje bi se i učilo o povijesti, imamo restoran, poslovnu školu, televizijske studije, repetitor… Predložio je i ukidanje parkiranja na Trgu Riječke rezolucije, vraćanje kamenog orla na pijedestal, kao i prevođenje teksta sa spomen-ploče. Budući da se prijedlozi tiču više odjela gradske uprave, Odbor je donio zaključak da se putem Ureda Grada ispitaju stavovi i mišljenja o navedenim inicijativama, zaključio je Peranić.