Ravnopravnost i jednakost

Noćni marš u Rijeci okupio više od tisuću žena i muškaraca: ‘Pošto ženski život?’

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Više od tisuću prosvjednica, ali i prosvjednika, sveukupno više nego lani, marširalo je od Konta do Jadranskog trga s transparentima »Nisam ja od tvoga rebra, nego ti iz moje vagine«, »Neposlušne žene stvaraju povijest«, »Moja baba je pucala na fašiste, a ne glasala za njih«, »Ženskom šakom protiv crkve i države«, »Pošto zdravlje, ministre?« »Milan je rekao – moja ostavka je zdrava za sve žene«....



RIJEKA »Dosta je nasilja, Kujundžiću ostavka«, »Dosta je nasilja, Murganićki ostavka« – orilo se u petak središtem Rijeke. U povodu Dana žena u 18 sati s Konta je krenuo Noćni marš, u organizaciji SOS Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava i Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.


Više od tisuću prosvjednica, ali i prosvjednika, sveukupno više nego lani, marširalo je od Konta do Jadranskog trga s transparentima »Nisam ja od tvoga rebra, nego ti iz moje vagine«, »Neposlušne žene stvaraju povijest«, »Moja baba je pucala na fašiste, a ne glasala za njih«, »Ženskom šakom protiv crkve i države«, »Pošto zdravlje, ministre?« »Milan je rekao – moja ostavka je zdrava za sve žene«….



Na Jadranskom trgu održan je program u kojem su sudjelovale Marinella Matejčić, Iva Davorija, Tajana Josimović, Željka Horvat Čeč, Nevia Krupljanin i Shura Dumanić, dok je cijeli događaj glazbeno podržao Vokalno instrumentalni neformalni sastav VINS. 




Kako su poručile govornice, zahtjevi ovogodišnjeg Noćnog marša su »ostavka ministra Kujundžića koji ne čini ništa da unaprijedi zdravstveni sustav, više vrednuje svećenstvo od liječničke struke i ostavka ministrice Murganić koja kaže da sustav ne funkcionira, i to dvije i pol godine nakon što je na čelu tog istog sustava«.


– Zahtijevamo hitnu i cjelovitu provedbu Istanbulske konvencije. Osigurajte siguran, dostupan i od države pokriven prekid trudnoće na zahtjev. Nazovite priziv savjesti pravim imenom, a to je uskraćivanje zdravstvene skrbi. To nije pravo, to je diskriminacija. Izbacite ga iz javnih bolnica! Uvedite odgoj i obrazovanje koji ne toleriraju i ne potiču rodno uvjetovano nasilje. Zaštitite naša radna prava, Zaštitite naša reproduktivna prava i zdravlje. Zaštitite žene i djecu žrtve nasilja. To je prava demografska politika, poručile su organizatorice.


Članice organizacijskog odbora Iva Davorija i Tina Kovačić su otvorile skup i govorile o sistemskom nasilju koje žene doživljavaju u hrvatskom sustavu.


Shura Dumanić je govorila o feminizmu kao najradikalnijoj suvremenoj teoriji društvene promjene i temeljnoj kritici patrijarhata. Naglasila je kako žene nikada neće pristati na gubitak društvene moći i na kontrolu te kako moramo još puno naučiti, kako iz prošlih borbi, tako i iz suvremenih pokreta.


Tajana Josimović je govorila o tome kako žive žene umjetnice o čemu je istraživanje provedeno u Rijeci i okolici 2018. godine i u tom kontekstu je pozicionirala statističke pokazatelje kao ključne za shvaćanje problematike.


Naglasila je da čak 83 posto ispitanica nema primanja u struci ili mirovine koje su dostatne za podmirivanje realnih životnih potreba i da su za 55 posto ispitanica mjesečni prihodi od kulturnog ili pedagoškog rada manji od hrvatskog prosjeka.


Riječka spisateljica, Željka Horvat Čeč ispričala je osobnu priču o realnosti hrvatskih rodilišta, poglavito u kontekstu sistemskog nasilja i nebrige o čemu je progovorilo nekoliko stotina žena kroz kampanju #PrekinimoŠutnju udruge Roditelji u akciji – RODA.


Nevia Krupljanin je govorila o ovisnicama kao marginaliziranoj skupini te je izjavila kako su one gotovo nevidljive članice društva.



Osim u Rijeci, Noćni marševi su se istovremeno održali u Splitu, Puli, Zadru i Zagrebu.