Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Posjet prijateljskom gradu

Nikola Ivaniš i Andrej Poropat u Rostocku

Nikola Ivaniš je gradonačelniku Rolandu Methlingu poklonio je srebrnjak sv. Vida
Nikola Ivaniš je gradonačelniku Rolandu Methlingu poklonio je srebrnjak sv. Vida
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2019. u 18:37 2019-08-09T18:37:15+02:00

Na poziv Rolanda Methlinga, gradonačelnika Rijeci prijateljskog njemačkog grada Rostocka, u tom baltičkom gradu gostuju predstavnici Rijeke Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika i Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Predstavnici Rijeke u sklopu svojega posjeta Rostocku, prisustvuju Hanse Sailu, poznatoj regati tradicijskih brodova, koja ove godine obilježava svoju 29. obljetnicu, kao i službenim primanjima i popratnim događanjima.

U regati velikih tradicijskih jedrenjaka sudjeluje 170 brodova iz 15 zemalja. Regatu su u četvrtak otvorili predsjednik SR Njemačke Frank-Walter Steinmeier, u pratnji predsjednika Portugala Marcela Rebelo de Sousa.

Andrej Poropat u Rostocku

Na tradicionalnom svečanom primanju za goste Hanzeatskog i sveučilišnog grada Rostocka iz 16 gradova prijatelja, koji prisustvuju ovogodišnjem Hanse Sailu, zamjenik gradonačelnika Ivaniš gradonačelniku Methlingu poklonio je srebrnjak sv. Vida, s likom zaštitnika grada i povijesnim nazivima Rijeke kroz stoljeća.

Predsjednik Gradskog vijeća Poropat susreo se je s novoizabranom predsjednicom Gradskog vijeća Rostocka Reginom Lück te s njom razgovarao o budućim zajedničkim projektima, u prvom redu o podršci Rostocka projektu Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. te o sudjelovanju u 37. Međunarodnom riječkom karnevalu, koji će biti važan dio projekta EPK.

Uz obilazak središta grada i rektorata Sveučilišta u Rostocku, gosti iz gradova prijatelja zajednički su obišli izložbu o Riječkom torpedu, koja je postavljena na brodu Dresden, sastavnici Muzeja brodogradnje i pomorstva (Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum) u Rostocku.

Među gostima bio je i satnik Goran Pernjek, suradnik Muzeja grada Rijeke i specijalist za povijesni razvoj torpeda, a goste je dočekala i kroz izložbu provela kustosica tamošnjeg muzeja Janine Uhlemann. Izložba torpeda otvorena je 9. svibnja i traje do 27. listopada 2019.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.