Posjet prijateljskom gradu

Nikola Ivaniš i Andrej Poropat u Rostocku

P. N.

Nikola Ivaniš je gradonačelniku Rolandu Methlingu poklonio je srebrnjak sv. Vida

Nikola Ivaniš je gradonačelniku Rolandu Methlingu poklonio je srebrnjak sv. Vida



Na poziv Rolanda Methlinga, gradonačelnika Rijeci prijateljskog njemačkog grada Rostocka, u tom baltičkom gradu gostuju predstavnici Rijeke Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika i Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke.


Predstavnici Rijeke u sklopu svojega posjeta Rostocku, prisustvuju Hanse Sailu, poznatoj regati tradicijskih brodova, koja ove godine obilježava svoju 29. obljetnicu, kao i službenim primanjima i popratnim događanjima.


U regati velikih tradicijskih jedrenjaka sudjeluje 170 brodova iz 15 zemalja. Regatu su u četvrtak otvorili predsjednik SR Njemačke Frank-Walter Steinmeier, u pratnji predsjednika Portugala Marcela Rebelo de Sousa.


Andrej Poropat u Rostocku


Andrej Poropat u Rostocku





Na tradicionalnom svečanom primanju za goste Hanzeatskog i sveučilišnog grada Rostocka iz 16 gradova prijatelja, koji prisustvuju ovogodišnjem Hanse Sailu, zamjenik gradonačelnika Ivaniš gradonačelniku Methlingu poklonio je srebrnjak sv. Vida, s likom zaštitnika grada i povijesnim nazivima Rijeke kroz stoljeća.


Predsjednik Gradskog vijeća Poropat susreo se je s novoizabranom predsjednicom Gradskog vijeća Rostocka Reginom Lück te s njom razgovarao o budućim zajedničkim projektima, u prvom redu o podršci Rostocka projektu Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. te o sudjelovanju u 37. Međunarodnom riječkom karnevalu, koji će biti važan dio projekta EPK.


Uz obilazak središta grada i rektorata Sveučilišta u Rostocku, gosti iz gradova prijatelja zajednički su obišli izložbu o Riječkom torpedu, koja je postavljena na brodu Dresden, sastavnici Muzeja brodogradnje i pomorstva (Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum) u Rostocku.


Među gostima bio je i satnik Goran Pernjek, suradnik Muzeja grada Rijeke i specijalist za povijesni razvoj torpeda, a goste je dočekala i kroz izložbu provela kustosica tamošnjeg muzeja Janine Uhlemann. Izložba torpeda otvorena je 9. svibnja i traje do 27. listopada 2019.