Program bez interesa

Nikad manje djece u maloj školi u riječkim gradskim vrtićima

Ingrid Šestan Kučić

Foto ARHIVA/NL

Foto ARHIVA/NL

Riječ je o programu koji je namijenjen djeci koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja, a u godini su prije upisa u osnovnu školu, odnosno rođena su do 31. ožujka 2014. godine



RIJEKA – Program predškole u riječkim gradskim vrtićima ove će godine pohađati manje djece nego ikad prije, jer dječji vrtići Rijeka, More i Sušak ukupno su zaprimili 59 prijava, dok je lani taj program pohađalo 85 predškolaca, a godinu prije njih 95.


Riječ je o programu koji je namijenjen djeci koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja, a u godini su prije upisa u osnovnu školu, odnosno rođena su do 31. ožujka 2014. godine.


Najveći broj prijava za program zaprimio je najveći gradski vrtić, Dječji vrtić Rijeka, njih 46, dok se u Dječji vrtić More prijavilo 8 polaznika, a Sušak njih 5. U oba ta vrtića, kažu ravnateljice Jasna Crnčić i Milena Vuletić, djeca će biti integrirana u redovne odgojne skupine.




– U Dječjem vrtiću More program će se provoditi svakodnevno od 9 do 12 sati, a polaznici će biti uključeni u sve aktivnosti kao i predškolci obuhvaćeni redovitim programom što podrazumijeva i odlazak na izlete, u kazalište i slične aktivnosti, najavljuje Crnčić.


Na isti način, dodaje Vuletić, bit će organiziran rad u Dječjem vrtiću Sušak, ali u vremenu od 8 do 11 sati, a činjenicu da je ove godine prijavljen najmanji broj djece do sad, vidi u pozitivnom kontekstu.


Prijave još stižu


– To znači da je obuhvat predškolaca redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja veći nego prijašnjih godina. Gdje god smo bili u mogućnosti, upisivali smo djecu te dobi u redoviti program, kaže Vuletić.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin dodaje pak kako u toj ustanovi još uvijek nije poznat način organizacije rada programa predškole.


– Način rada još uvijek nije točno definiran, jer prijave roditelja još pristižu. Roditeljski sastanak je 30. siječnja, a do tada ćemo definirati gdje će djeca biti inetgrirana u redovne skupine, a gdje će se osnovati posebne skupine. Jedino je sigurno da će se program za posebnu skupinu ukoliko bude bila osnovana u Podcentru Potok organizirati u jutarnjim satima, a u svim ostalim podcentrima u poslijepodnevnim satima, najavljuje Guštin.


Jedna skupina polaznika može imati maksimalno 20 djece u skupini, a minimalno 15 djece, no bez obzira na koji će se način organizirati rad, za sve polaznike sva tri vrtića program predškole započet će 3. veljače te će se kao i prijašnjih godina realizirati kroz 250 sati rada s djecom te će trajati sve do 29. svibnja.


Obavezan i besplatan


Riječ je o programu koji je obavezan, ali i besplatan za sve roditelje čija su djeca u godini dana prije polaska u osnovnu školu. Sredstva za provedbu programa predškole osiguravaju se iz državnog proračuna i iz proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave.


Programom se svakom djetetu u godini prije polaska u osnovnu školu žele osigurati optimalni uvjeti za razvoj i unapređivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove izazove u školskom okruženju. Osnovna zadaća programa je razvijanje i unapređivanje tjelesnih, emocionalnih, socijalnih i spoznajnih potencijala djeteta te poticanje komunikacijskih vještina potrebnih za nove oblike učenja.


Specifični ciljevi su razvoj osnovnih vještina i sposobnosti kao što je vođenje brige o samome sebi te unapređivanje socijalnih vještina, učiti kako učiti, razvijanje predčitačkih, predmatematičkih i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi djece te razvoj vještina dogovaranja i pridržavanja pravila. Nositelji programa su stručnjaci za rani i predškolski odgoj i obrazovanje – odgojitelji u suradnji s članovima stručnih timova.