U zdravlje

Nije im prvi put: zagađenu kišnicu s Marišćine već su ispuštali u kraško podzemlje. Evo videa

P. N.

Zagađena kišnica ispumpavana je bez prethodne obrade, čime je ugrožena zaštita okoliša / video screenshot

Zagađena kišnica ispumpavana je bez prethodne obrade, čime je ugrožena zaštita okoliša / video screenshot

 Značajne količine zagađene kišnice početkom 2017. godine nepropisno i neprikladno su ispumpavane u obližnji upojni bunar



RIJEKA Građani koji su u subotu blokirali ulaz u Centar za gospodarenje otpadom Marišćina objavili su snimku na kojoj se vidi kako se vode s deponija bez nadzora slijevaju u kraško podzemlje. Na blokadu su se odlučili kako bi upozorili na to da cijelog ljeta u večernjim satima trpe nesnosan i iritirajući smrad s Marišćine, zbog čega im je znatno narušena kvaliteta života.


Međutim, ovo nije prvi put da se otpadne vode s Marišćine slijevaju u kraško podzemlje. Novi list u travnju 2017. godine objavio je priču o tome da su značajne količine kišnice nepropisno i neprikladno ispumpavane u obližnji upojni bunar. Ta je kišnica još od studenog 2016. godine mjesecima stajala nakupljena u kaseti za odlaganje ostatka obrađenog otpada centra na Marišćini.


Ispumpavano bez obrade


Zagađena kišnica ispumpavana je bez prethodne obrade, čime je ugrožena zaštita okoliša, što jasno pokazuje fotografska i videodokumentacija u posjedu Novog lista. Ovom prilikom objavljujemo dva video zapisa koji o tome svjedoče.





Prema izvorima Novog lista ondje je bilo nakupljeno čak 30.000 kubika oborinskih voda, za koju postoji bojazan da je tijekom nekoliko mjeseci, koliko je ondje stajala, u međuvremenu kontaminirana.


Značajne količine onečišćene kišnice ispumpavanjem u upojni bunar, na koncu su tako završile u kraškom podzemlju, a provedena ispitivanja pokazuju da se vode s Marišćine slijevaju na područje riječke Kantride, doduše bez dodira s izvorištima pitke vode.



Upućeni u ovu situaciju stoga se boje mogućih utjecaja na okoliš i upozoravaju da je za tretiranje ove kišnice bilo potrebno koristiti uređaj za obradu otpadnih voda, instaliran u CGO Marišćina, u kojem će se ubuduće obrađivati otpad iz cijele Primorsko-goranske županije.


Operacija se odvijala noću


No, prema našim izvorima, mjeseci su prolazili, a da ovaj uređaj za to nije bio korišten, jer je radio samo »na minimumu«. Bivša uprava Ekoplusa, tvrtke koja upravlja centrom, po istim je izvorima, ignorirala upute izvođača radova, grčkog Helectora, o rješenju problema.



Umjesto obrade na uređaju, izabrano je ovo priručno neadekvatno rješenje ispumpavanjem nakupljenih voda iz kasete uz pomoć generatora, u kraško podzemlje. Cijela operacija odvijala se i noću, a za dežurstva su znali biti zaduženi i ljudi koji nisu djelatnici Ekoplusa, govore naši izvori.