Kolegij gradonačelnika

Neočekivani problem: Grad Rijeka ne može naći dovoljno radnika za održavanje plaža

Damir Cupać

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Grad Rijeka održava 22 plaže, 13 plaža na Kantridi i Kostabeli i devet plaža na Pećinama čija je ukupna površina 108.000 metara kvadratnih



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel naložio je Odjelu gradske uprave za komunalni sustav da riječke plaže moraju biti spremne za sezonu kupanja koja počinje 1. lipnja, a pročelnica Odjela Irena Miličević potvrdila je da su svi radovi na održavanju plaža i aktivnostima na osiguranju sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja pri kraju i da će se datum ispoštovati.


No, prema njezinim riječima i u Gradu Rijeci se prvi put suočavaju s nedostatkom radne snage koji bi mogao izazvati probleme kada je riječ o održavanju i čišćenju plaža.


– Raspisali smo dva natječaja za bravarske radove koji su dio projekta održavanja i nitko nam se nije javio jer obrtnici nemaju dovoljno ljudi da bi preuzeli jednogodišnji ugovor.




Slično je i s čišćenjem plaža. Za bravarske radove se snalazimo, a čišćenje će se osigurati dodatnim angažmanom postojećih ljudi, najavila je pročelnica Miličević.


Grad Rijeka održava 22 plaže, 13 plaža na Kantridi i Kostabeli i devet plaža na Pećinama čija je ukupna površina 108.000 metara kvadratnih.


– Financiranje održavanja plaža osigurava se iz sredstava od izdavanja koncesijskih odobrenja i koncesija te sredstava komunalne naknade u okviru programa održavanja komunalne infrastrukture.


Za ovu godinu osigurano je oko 3,5 milijuna kuna sukladno planu upravljanja pomorskim dobrom, a sukladno programu održavanja komunalne infrastrukture, iz sredstava komunalne naknade, osigurano je oko 1,7 milijuna kuna, odnosno ukupno oko 5,2 milijuna kuna, navela je Miličević.