Butige u susjedstvu

Nema ih puno, ali su važni: Korona vratila građane u kvartovske dućane

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Stariji građani koji ne mogu doći do većeg trgovačkog centra moraju potražiti najbliži kvartovski dućan i opskrbiti se potrepštinama za život. Takvih trgovina i nema puno, ali su u ovom trenutku važne



RIJEKA – Do sada ih nismo previše primjećivali, nismo im pridavali veliku važnost, no sada kad su se okolnosti promijenile i kada nam svima koronavirus diktira život, osvijestili smo važnost malih, kvartovskih trgovina.


U trenutku kada je ukinut javni gradski prijevoz, opskrba u maloj trgovini je postala za većinu naših sugrađana sve, izvor života. Pogotovu starijim sugrađanima koji zbog prekida javnog prijevoza ne mogu doći do nekog većeg trgovačkog centra, ili naprosto ne žive u njegovoj blizini, stoga moraju potražiti najbliži kvartovski dućan i opskrbiti se onim neophodnim potrepštinama za život.


Takvih trgovina i nema puno, ali su u ovom trenutku veoma važni. U jedan takav, Vindijin mali prostor koji se nalazi u Krešimirovoj ulici, zavirili smo tijekom jučerašnjeg jutra i uvjerili se u odličnu organizaciju rada.


Nema gužve




– Od samog jutra imamo posla. Dolaze nam vatrogasci, osoblje KBC-a, željezničari, poštari, kaže voditeljica trgovine Mirjana Mamilovič koja šest godina vodi kvartovsku trgovinu.


Poznaje većinu kupaca, kaže, kada svakodnevno poslužujete, onda ih kroz neko vrijeme i zapamtite, pozdravite, znate i kakve su im navike. Unaprijed znam što će netko kupiti, rezervirati, što želi… To je prednost nas malih dućana, kaže.


– Otkako je počela pandemija, znali smo da će biti pooštrenih mjera tako da smo se na vrijeme pripremili, slušamo što nam Stožer poručuje, strogo se pridržavamo pravila koje su propisali. Imamo svega, svakodnevno naručujem robu i doista u dućanu se može naći baš sve, od mesa do mliječnih proizvoda i zamrznutog voća i povrća.


Populacija ljudi je raznovrsna, ima mladih, ima starijih, majki s djecom. No, nema panike ni gužve. U trgovinu mogu ući dvije osobe, drugi čekaju na ulici. Firma nas je opskrbila dezinficijensima, tako da svaki kupac prije nego bude poslužen mora oprati ruke, a isti postupak mora ponoviti kad izlazi i kad mu se vraća novac ili bankovna kartica, priča nam voditeljica Mamilovič.



Mjere higijene


– I svi se pridržavamo mjera higijene. Osjeti se strah među kupcima, lagala bih kad bih rekla nešto drugo, ali i to je razumljivo. Ne boje se toliko trenutne situacije koliko razmišljaju o posljedicama. Ja sam pribrana i optimist, ali u neku ruku ovo je svima nama opomena, higijena mora biti na prvom mjestu, poručuje naša sugovornica.


– Podijelili smo posao tako da ujutro radi djelatnica Dragica Gurabić, ja pokrivam jednu i drugu smjenu, odnosno međusmjenu i poslijepodne dolazi ili Snježana Hrvatin Radoslović ili pak Andrijana Kezić, uglavnom dobro smo organizirane, održavamo prostor tijekom cijelog dana čistim, kaže nam voditeljica.


– A što se tiče robe, evo, danas je stigla i boja za bojenje jaja. Ne bi vjerovali, Uskrs nam je na vratima, ali nekako je sve u drugom planu, život se svima nama odvija u vrlo ograničenim mogućnostima, ali moramo biti disciplinirani, to je za naše dobro, važno je pridržavati se mjera, ostati doma, proći će i to… poručuje voditeljica trgovine Mirjana Mamilovič.