Humanost na djelu

“Ne dvoji! Za drugog izdvoji!”: Riječani prikupili 4.949 kilograma odjeće i obuće

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Prodajom bonova zahvalnosti prikupljeno je 15.788 kuna koje će se rasporediti temeljem odluke Odbora GD Crvenog križa Rijeka



RIJEKA U sklopu akcije Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, Solidarnost na djelu, 46. po redu, održane i ove godine pod motom »Ne dvoji! Za drugog izdvoji!«, prikupljeno je ukupno 4.949 kilograma odjeće i obuće, dječje odjeće, opreme igračaka i školskog pribora, jedan bicikl i dva romobila.


Prodajom bonova zahvalnosti prikupljeno je 15.788 kuna koje će se rasporediti temeljem odluke Odbora Gradskog društva Crvenog križa Rijeka – 75 posto osobama socijalnih-zdravstvenih potreba prema motu akcije »Ne dvoji! Za drugog izdvoji!«, pet posto Hrvatskom Crvenom križu te po deset posto Fondu solidarnosti Gradskog društva Crvenog križa Rijeka i za troškove organiziranja akcije.


Također, učenici Medicinske škole Rijeka izmjerili su tlak kod 747 građana u šatoru Crvenog križa. Kroz akciju koja je trajala četiri dana uključilo se 198 volontera – članovi Štaba za provođenje akcije Solidarnost na djelu, Komisije za logistiku i Komisije za socijalne aktivnosti i pomoći te aktivisti iz društava Crvenog križa, povjerenici Crvenog križa u školama i domovima, darivatelji krvi, članovi Terenske jedinice dr. Ante Švalba, učenici Medicinske škole Rijeka i zaposlenici Crvenog križa Rijeka, koji su ukupno odradili 1.133 sata.





Riječki Crveni križ napominje kako građani i dalje, sve do 15. prosinca, mogu uplaćivati sredstva na transakcijski žiroračun koji je otvoren samo za akciju Solidarnost na djelu: Hrvatski crveni križ – GD CK Rijeka HR0923400091510964799.



Akcija se osim na riječkom Korzu organizirala i u društvima Crvenog križa na području djelovanja riječkog Crvenog križa i to u mjesnim odborima Grada Rijeke – Draga, Drenova, Gornja Vežica, Kantrida, Pehlin, Podmurvice, Podvežica, Sveti Nikola, Turnić i Zamet, u gradovima Bakar, Kastav i Kraljevica i općinama Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena i Viškovo u kojima dežuraju aktivisti Crvenog križa, kao i u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima. U obilasku sabirnih centara pomoć su pružili iz Auto-škole Ma.D.Car i Auto-škole Vlamal.


Također, akcija je i ove godine bila organizirana i u suradnji s Kauflandom, gdje je bila postavljena košara za prikupljanje hrane, a prikupljali su se ciljani artikli i to biljno ili suncokretovo ulje, šećer, juha u vrećici, mesna i riblja konzerva, marmelada, sitna kuhinjska sol, tjestenina, riža i brašno. Ukupno je prikupljeno 3.303 kilograma prehrambenih artikala.