Crkva Uznesenja Marijina

Nastavak obnove izuzetnog spomenika kulture: Vraća se sjaj biseru među riječkim crkvama

Mirjana Grce

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

U četiri mjeseca ove godine obnovljene su dvije kapele u desnoj lađi – kapela Presvetog Oltarskog Sakramenta i Presvetog Srca Isusova. Također, započeta je obnova freskoslika u dvjema kapelama – obnovljeni su stropovi i oprani mramorni oltari, a stupovi će se naknadno uređivati



RIJEKA Najstarija župna crkva u gradu Rijeci – crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Vela crikva konačno je, nakon dugog niza godina, dočekala nastavak obnove. U četiri mjeseca ove godine obnovljene su dvije kapele u desnoj lađi – kapela Presvetog Oltarskog Sakramenta i Presvetog Srca Isusova.


U svojoj ljepoti zasjale su zahvaljujući zauzetosti župnika mons. Sanjina Francetića, financijskoj pomoći od 200 tisuća kuna Ministarstva kulture, pomoći Riječke nadbiskupije i 30 tisuća kuna same župe, suradnji s riječkim Konzervatorskim odjelom – konzervatorom Željkom Bistrovićem, te s dr. sc. Damirom Tulićem s Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta. U konačnici, kapele su »otkrivene« zahvaljujući tvrtki Ars Restauro, radu restauratora i konzervatora Grzegorza Rodaka. O učinjenim radovima, kao i o nastavku obnove oni su jučer izvijestili javnost.


U ovoj crkvi, izuzetnom spomeniku kulture, već su 25 godina i iz sigurnosnih razloga postavljene skele. Nakon obnove dviju kapela, u njoj je još mnogo posla za stručnjake – o tome govore i skele sa zaštitnom mrežom koje »pokrivaju« još dvije trećine interijera crkve. »Obnova župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije traje već desetljećima. Učinjena je sanacija temelja i kapilarne vlage, sanacija krova i fasade, obnovljene su štukature i glavni oltar u svetištu, sanirani su pokrajnji oltari.




U siječnju ove godine započeli smo s obnovom freskoslika u dvjema kapelama – obnovljeni su stropovi i oprani mramorni oltari, a stupove ćemo naknadno uređivati. Započeti radovi nadilaze mogućnosti župe i nadbiskupije zbog čega očekujemo pomoć šire zajednice, jer radi se o reprezentativnom kulturnom spomeniku«, objasnio je župnik mons. Francetić rekavši da je Županija primorsko-goranska obećala nastavak obnove kapela pomoći sa 100 tisuća kuna.



U crkvi Uznesenja Marijina će do konca ove godine biti održano niz predavanja stručnjaka – o samoj crkvi i njezinom umjetničkoj baštini.



Nazvavši Velu crikvu biserom među riječkim crkvama, vlč. Piotr Modrzejewski, ekonom Riječke nadbiskupije izrazio je uvjerenje da će obnova ići naprijed te da bi ove jeseni mogla početi obnova treće kapele u desnoj crkvenoj lađi. Konzervator Bistrović podsjetio je da je prije više od 10 godina u crkvi puno napravljeno i naglasio da sadašnju obnovu treba nastaviti – tako bi, izrekao je nadu, za tri do četiri godine crkva bila bez skela. U tom smislu apelirao je na Grad Rijeku da bar mali dio od 10 milijuna kuna spomeničke rente odvoji za ovaj projekt.


Za vrijeme pressice u crkvu su ušle dvije velike skupine turista pa je i dr. Tulić, i na tom tragu, pozvao Grad Rijeku da prepozna važnost ovog spomenika kulture i sudjeluje u obnovi. »Ovdje surađuju Crkva, Konzervatorski odjel, Sveučilište svatko iz svojeg područja dajući prilog obnovi i to u konačnici može polučiti dobre rezultate.


Svi moramo pomoći ovu obnovu koja je nužna – ona je i lice nadbiskupije i lice grada, županije, i lice naše domovine«, poručio je dr. Tulić rekavši da u povijesti umjetnosti na području Hrvatske ova crkva, s 11 mramornih oltara i mnoštvom skulptura, ima vrlo veliku vrijednost. S drugim predstavljačima projekta, dr. Tulić je zaključio da je spiritus movens obnove mons.


Francetić i izrazio uvjerenje da će crkva tijekom vremena biti obnovljena i takva ponovo predana gradu, kao što je to bila 1932. godine nakon što je završena njezina velika obnova u kojoj su nastali svodovi kapela koji su sada obnovljeni. Prezentirajući izvedene radove, restaurator Rodak je objasnio da su restaurirani oslici stropova kapela bili u vrlo lošem stanju, napadnuti mikroorganizmima i soli, te da su restauratori također očistili oltare i učinili njihovu djelomičnu statičnu sanaciju.