Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Feral ki je pušćal sinjal

Na spomen mlikarici: U Jelenju u subotu manifestacija posvećena snažnim ženama

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 16:51 2019-07-18T16:51:19+02:00

Jubilarna deseta menifestacija, bogata različitim događanjima, posvećena legendarnim mlikaricama, održat će se, u organizaciji Općine i TZ Jelenje, u subotu, 20. srpnja u Dražicama

RIJEKA - Šetnja Putevima mlikarica, izlaganje pokala hrvatskog nogometnog Kupa, nastupi Jose Butorca i Jole te veliki vatromet – samo je dio onoga što će posjetitelji doživjeti na jubilarnoj desetoj manifestaciji Na spomen mlikarici: Feral ki je pušćal sinjal koje će se održati u subotu 20. srpnja u Dražicama.

Jubilarnu manifestaciju posvećenu legendarnim mlikaricama najavili su na pressici Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje, te Jasminka Matrljan, voditeljica ureda Turističke zajednice općine Jelenje.

Sve je krenulo od ideje naše Dine Peloza koja je prije deset godina osmislila ovu manifestaciju kojom odajemo počast snažnim i nepokolebljivim ženama koje su po svim vremenskim prilikama koračale s teretom teškim i po 70 kilograma kako bi osigurale egzistenciju svojim obiteljima, kazao je tom prilikom Marčelja navevši kako su prvoj manifestaciji prije deset godina bile četiri mlikarice, Marija Marčelja iz Viškova, Darinka Brnja i Katarina Čaval iz Jelenja te Ivanka Ćiković iz Kastva.

Kasnijih godina pridružile su se Nada Franović iz Grada Grobnika, Ana Brnetić iz Studene te Nevenka Sudan iz Podhuma. A ove subote ugostit će se mlikaricu Darinku Brnja iz Podhuma koja navršava punih 90 godina.

Cjelodnevni program, inače, započinje već u 8:30 sati šetnjom Putevima mlikarica. Prema riječima Dine Piljića, u Martinovom selu, kod Gašparovog mlina, velike i male šetače će dočekati mlikarice Sonja i Biserka, a kojima će se posjetiti i Zavičajni muzej, a nakon doručka pokraj Rječine kreće se u šetnju.

Na putu će biti zaustavljanje kod gospodina Ladislava koji će pokazati svoje domaće životinje, a za mališanje će biti prilike i za jahanje u Konjičkom klubu Vodičajna. U 9 sati će pak na nogometnom igralištu u Dražicama biti održano vježbanje s Markom Kruljcem.

- Želja nam je tradiciju prenijeti i na mlađe generacije pa će se u popodnevnom dijelu programa, u Domu kulture Dražice moći pogledati izložba dječjih radova kao i retrospektiva manifestacije, a u 17 sati na trgu će početi kreativne radionice za djecu i odrasle, najavio je, pak, Piljić.

3719143

Također u 17 sati počinje i turnir u briškuli i trešeti koju organizira udruga umirovljenika, dok će na središnjem trgu Predrag Janeš iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede kuhati sir škripavac. Svakako zanimljivo će biti i izlaganje pokala hrvatskog kupa u suradnji s Nogometnim klubom Rijeka od 15:45 do 17:45 sati, a očekuje se da će se izlaganju pokala pridružiti i neki od Rijekinih nogometaša.

Štrudel od sira i škripavac

Večernji program najavit će, pak, jelenjski svirači, a svečanost će voditi Mario Lipovšek Battiffiaca. Manifestacija će biti prilika i da se predstave neki od čakavskih pjesnika i autora pa će tako posjetitelji imati prilike čuti Sandru Žinić, koja piše pod imenom Ćakulona u glasniku Kostanj, potom pjesnikinju Vlastu Sušanj Kapićevu te Jadranku Cetina koja bilježi priče o starim zanatima. Nastupit će i mali Grobnički tići iz Dječjeg vrtića Podhum, dok će na pozornicu u 20 sati stići i poznati pjevač Joso Butorac.

- Nakon Josina nastupa častimo štrudelom od sira i deguastcijom škripavca, a u 22 sata smo, u čast jubilarne, desete manifestacije, pripremili i velik vatromet koji će, vjerujemo, razveseliti sve. Cijeli program završit ćemo feštom uz popularnog Jolu pa još jednom pozivamo svih da nam se pridruže i budu dio ove priče da se ne pozabi, poručila je voditeljica ureda TZO Jelenje.

Ovogodišnju manifestaciju organiziraju Općina Jelenje i TZO Jelenje uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.