Hrana i zajednica

Na riječkom Ekonomskom fakultetu se uči kako bacati manje hrane

Ingrid Šestan Kučić

Kreirat će se i inovativna rješenja za smanjenje nastanka otpada od hrane

Kreirat će se i inovativna rješenja za smanjenje nastanka otpada od hrane

Razlog programa je plan EK-a prema kojem članice EU-a trebaju do 2030. umanjiti bacanje hrane za 50%, što se odnosi i na Hrvatsku



RIJEKA  U sklopu projekta Hrana i zajednica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci počinje provedba novog programa Program cjeloživotnog učenja »Modeli sprečavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama«.


Prvi ciklus ovog programa bit će namijenjen studentima i održat će se već 4. i 5. studenoga, a predavanja će držati profesori Ekonomskog i Filozofskog fakulteta. Razlog pokretanja programa je akcijski plan Europske komisije iz 2015. godine prema kojem članice EU-a trebaju do 2030. godine umanjiti bacanje hrane za 50 posto, a obaveza smanjenja bacanja hrane odnosi se i na Hrvatsku te se rješavanje problema prekomjernog bacanja hrane ne može odgađati.


Riječ je o prvom programu usmjerenom na sprečavanje bacanja hrane u Hrvatskoj kojem je prethodilo niz uspješno realiziranih aktivnosti na projektu »Hrana i Zajednica« financiranog od strane Europskog socijalnog fonda i Vlade, u kojem kao partneri na projektu sudjeluju Ekonomski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te nevladina udruga Zelena akcija iz Zagreba, dok je nositelj riječka nevladina udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe).


Iako su teme prekomjernog bacanja hrane vrlo aktualne u većini europskih zemalja u Hrvatskoj se na razini javnih politika i subjekata o njima vrlo malo zna i govori. Stoga će u provedbi programa sudjelovati znanstvenici i stručnjaci s prethodnim iskustvima vezanima uz povećanje doniranja hranei umanjivanje prekomjernog bacanja, a uključene organizacije civilnog društva kroz suradnju s Ekonomskim fakultetom na ovom programu cjeloživotnog učenja započinju s osmišljavanjem dugoročne, samoodržive aktivnosti putem koje bi polaznicima programa bila prenošena znanja u domeni njihovog rada, odnosno poticanje održivog razvoja i smanjenje nesigurnosti u opskrbi hrane najsiromašnijih.

Program ukupno traje 14 sati koji će se realizirati kroz dva dana provedbe programa koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Prvog dana održat će se teorijski dio programa, dok će drugog dana programa biti organizirane radionice na kojima će polaznici uz mentorstvo predavača raditi na rješenjima zadanih problema. Polaznici će naučiti kako mogu donirati hranu koju ne mogu prodati ili upotrijebiti, kako smanjiti bacanje hrane kroz bolje planiranje, skladištenje, zbrinjavanje hrane i slično te tako uštedjeti novac i spriječiti zagađenje okoliša. Kroz interdisciplinarni program steći će specijalizirana znanja usklađena s potrebama tržišta rada na razini EU-a. Na radionicama će polaznici uz mentorstvo predavača kreirati inovativna rješenja za smanjenje nastanka otpada od hrane, a svim će se polaznicima po završetku programa uručiti potvrde o sudjelovanju u programu. Uvjeti upisa na program su završeno minimalno srednjoškolsko obrazovanje i osnovno poznavanje rada na računalu.