Kreirat će se i inovativna rješenja za smanjenje nastanka otpada od hrane
Razlog programa je plan EK-a prema kojem članice EU-a trebaju do 2030. umanjiti bacanje hrane za 50%, što se odnosi i na Hrvatsku
RIJEKA U sklopu projekta Hrana i zajednica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci počinje provedba novog programa Program cjeloživotnog učenja »Modeli sprečavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama«.
Prvi ciklus ovog programa bit će namijenjen studentima i održat će se već 4. i 5. studenoga, a predavanja će držati profesori Ekonomskog i Filozofskog fakulteta. Razlog pokretanja programa je akcijski plan Europske komisije iz 2015. godine prema kojem članice EU-a trebaju do 2030. godine umanjiti bacanje hrane za 50 posto, a obaveza smanjenja bacanja hrane odnosi se i na Hrvatsku te se rješavanje problema prekomjernog bacanja hrane ne može odgađati.
Riječ je o prvom programu usmjerenom na sprečavanje bacanja hrane u Hrvatskoj kojem je prethodilo niz uspješno realiziranih aktivnosti na projektu »Hrana i Zajednica« financiranog od strane Europskog socijalnog fonda i Vlade, u kojem kao partneri na projektu sudjeluju Ekonomski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te nevladina udruga Zelena akcija iz Zagreba, dok je nositelj riječka nevladina udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe).
Program ukupno traje 14 sati koji će se realizirati kroz dva dana provedbe programa koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Prvog dana održat će se teorijski dio programa, dok će drugog dana programa biti organizirane radionice na kojima će polaznici uz mentorstvo predavača raditi na rješenjima zadanih problema. Polaznici će naučiti kako mogu donirati hranu koju ne mogu prodati ili upotrijebiti, kako smanjiti bacanje hrane kroz bolje planiranje, skladištenje, zbrinjavanje hrane i slično te tako uštedjeti novac i spriječiti zagađenje okoliša. Kroz interdisciplinarni program steći će specijalizirana znanja usklađena s potrebama tržišta rada na razini EU-a. Na radionicama će polaznici uz mentorstvo predavača kreirati inovativna rješenja za smanjenje nastanka otpada od hrane, a svim će se polaznicima po završetku programa uručiti potvrde o sudjelovanju u programu. Uvjeti upisa na program su završeno minimalno srednjoškolsko obrazovanje i osnovno poznavanje rada na računalu.