Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1n
Sutra: 10° 10° 1n
4. travnja 2020.
Izložba

Na postamentima na Korzu predstavljena 32 obnovljena riječka pročelja

Izložba se može pogledati do 31. siječnja
Izložba se može pogledati do 31. siječnja
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2020. u 18:00 2020-01-22T18:00:06+01:00

Programom sanacije i obnove pročelja i krovova kojeg Grad Rijeka provodi 13 godina, do sada je obnovljeno ukupno 55 zgrada u što je uloženo 22.602.473 kuna

RIJEKA - Do 31. siječnja na postamentima na Korzu može se razgledati izložba o obnovljenim riječkim pročeljima sufinanciranim u sklopu programa sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Rijeke. Na izložbi su predstavljena 32 najreprezentativnija pročelja obnovljena u periodu od 2007. godine do danas.

Programom sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Rijeke, kojeg Grad Rijeka provodi trinaest godina, do sada je obnovljeno ukupno 55 zgrada u što je uloženo 22.602.473,73 kuna.

Provedbom programa većinom su obnovljene zgrade iz razdoblja historicizma i secesije, ali i iz kasnijeg razdoblja moderne, pa čak i 60-ih godina prošloga stoljeća. U sklopu programa sufinancirana je obnova i dva pojedinačno zaštićena kulturna dobra - Palazzo Adria i Casa Veneziana, koja su pojedinačno sufinancirana u najvećim iznosima.

U najvećem iznosu sufinancirana je Palazzo Adria na adresi Riva 16, popularno zvana i "zgrada Jadrolinije". Obnova pročelja i krova Palazzo Adria sufinancirana je u iznosu od 2.183.366 kuna i prva je zgrada sufinancirana ovim programom. Casa Veneziana ili Kuća Whitehead na adresi Dolac 7 sufinancirana je 2011. godine u iznosu od 1.268.919.97 kuna.

- Program sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Rijeke pruža mogućnost vlasnicima i suvlasnicima građevina pojedinačno registriranih kao kulturno dobro te građevina na području cjeline da se sa svojim prijedlogom programa jave na javni poziv i na taj način ostvare pravo na sufinanciranje provedbe programa u postotku koji se određuje sukladno posebnim mjerilima.

Tako se s 50 posto iznosa sufinancira obnova građevina smještenih unutar A zone (zone prioriteta) ili građevine koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro, dok se s 40 posto iznosa sufinancira sanacija građevina smještenih unutar B ili C zone. Zone unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Rijeke određene su rješenjem Ministarstva kulture o zaštiti kulturnog dobra Urbanističke cjeline grada Rijeke.

Listu prioriteta donosi gradonačelnik temeljem prijedloga Povjerenstva za obradu prijava kojeg čine dva predstavnika Grada zajedno s članovima Kulturnog vijeća za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke, u čijem sastavu se nalaze najeminentniji predstavnici konzervatorske struke.

Povjerenstvo stručno vrednuje i boduje pristigle prijave po mjerilima definiranim pravilnikom o korištenju sredstava spomeničke rente za provođenje programa, a koje uključuju konzervatorsku valorizaciju građevine, namjenu i vlasništvo građevine, stanje ugroženosti pročelja i krova, smještaj građevine unutar zone zaštite - ističu u Gradu Rijeci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.