Maškare

Na Pašcu je za sve kriv Školarko, objasnili i otkud im ideja

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



PAŠAC – Podizanjem pusta ispred Doma Pašac peto godišnje doba stiglo je i u taj dio Rijeke. Kao i prošlih godina, za maškarani trenutak pobrinula se Mesopusna kumpanija Pašac, koja je odlučila da je ove godine za sve kriv ni manje ni više nego – Školarko.


Podizanje je uslijedilo nakon obilaska mjesta, a šetnja je bila popraćena kako drugačije – nego pjesmom i glazbom, dok su se mještani pobrinuli da povorka ne ostane ni gladna ni žedna.


– Tu su nam ideju dali oni naši najmlađi članovi u kumpaniji. Oni su nam predložili tu ideju, a mi smo na to rekli – pa zašto ne? – otkrio nam je predsjednik Mesopusne kumpanije Pašac Vili Stojšić, odgovarajući na naš upit zašto Školarko?




– Čini nam se da je škola u posljednje vrijeme bila glavna tema, štrajk u školama, a i dalje se sve vrti oko obrazovne reforme. Po tradiciji, Školarka ćemo spaliti na Čistu srijedu i nadam se da će to biti kraj svim nedaćama koje tresu školstvo i da će našim učenicima biti bolje, rekao je dalje Vili Stojšić.


Nakon što je lutak predstavljen, uslijedio je i maleni ceremonijal; predsjednik MO-a Pašac Alen Kregar je predao ključeve naselja okupljenima; a to znači samo jedno – vlast su sada preuzele maske! Cijeli šušur završio je na tradicionalni način – tancima u Domu Pašac koji će se u vrijeme ovih poklada održavati svakog petka, a što je posebnost.


Mesopusna kumpanija Pašac postoji više od 20 godina, ima preko 80 članova, a ove godine na glavnu riječku karnevalsku povorku dolazi s maskom Nevera s Kvarnera čija je poruka povratak moru i pomorskim tradicijama. U povorci će sudjelovati stotinjak sudionika.