Sve za detoksikaciju

Na Koblerovom trgu počela gastromanifestacija Ri gastro – Rijeka Detox

Alenka Juričić Bukarica

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Pesto od medvjeđeg luka, ocat od divljeg šiška, skuta slana i »natur« s Učke, razni domaći fažol, domaće proso, brašna od prosa, heljde i ostalih žitarica… Samo je dio onoga što su nudili mali proizvođači  na Koblerovom trgu na Detox tržnici. Ponudom zdravih namirnica malih OPG-ova započela je, naime, gastromanifestacija Ri gastro – Rijeka Detox koju organizira TZ grada Rijeke. Ponuda svega finoga za jelo održana je upravo na Koblerovom trgu jer je ondje nekad bila riječka zelena tržnica. Danas je, pak, ondje prezentiran i prvi riječki detox kruh kojeg su pripremili u Pekarskom obrtu Demetra.


– Upravo za ovu prigodu smo osmislili ovaj novi kruh. Baza je poznata, integralno pšenično brašno, a dodali smo đumbir i pesto od medvjeđeg luka za kojeg znamo da je vrlo zdrav, čisti organizam i odličan je izvor vitamina C. I tu su još sjemenke suncokreta. Tako da je ovo jedinstvena prilika da građani probaju ovu novu kombinaciju, otkrila je Barbara Lipovšćak iz Demetre.


Ri gastro – Rijeka Detox, traje do 13. travnja. Kroz čitav tjedan se u riječkim ugostiteljskim objektima mogu kušati zanimljiva jela od samoniklog bilja, a održavat će se različite radionice i predavanja na temu detoksikacije organizma i blagodati samoniklog bilja na organizam.