Posjet predstavnika esula i Zajednice Talijana

Na Gradsku uru u Rijeci se iduće godine vraća orao

Damir Cupać

Vojko Obersnel s predstavnicima esula i Zajednice Talijana / Snimio Roni BRMALJ

Vojko Obersnel s predstavnicima esula i Zajednice Talijana / Snimio Roni BRMALJ

Naručili smo izradu skulpture orla prema slikama koje su nam bile na raspolaganju jer od onoga starog su ostali samo komadići. Već je naručena izrada odljeva u ljevaonici koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine, a nakon toga uslijedit će postava na Gradski toranj, rekao je Obersnel



RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel primio je predstavnike esula u Salonu Grada Rijeke u okviru proslave Dana sv. Vida, te je najavio da će se replika orla postaviti na Gradsku uru u prvom kvartalu 2017., te će se pokrenuti zahtjev pri Ministarstvu uprave za vraćanje povijesne riječke trobojnice kao zastave grada.


– Naručili smo izradu skulpture orla prema slikama koje su nam bile na raspolaganju jer od onoga starog su ostali samo komadići. Već je naručena izrada odljeva u ljevaonici koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine, a nakon toga uslijedit će postava na Gradski toranj. Što se tiče zastave, podsjetio bih da je Gradsko vijeće još 1998.  zatražilo da zastava bude riječka trobojnica, ali je to odbilo Ministarstvo uprave. Inicijativu podržavam, ali budući da se od tada zakon nije mijenjao, ne mogu anticipirati kakvo će biti rješenje resornog ministarstva, pojasnio je Obersnel naglasivši da ova proslava riječkog zaštitnika ima posebno značenje za esule jer je nagradu dobio i Amleto Ballarini iz Društva za riječke studije u Rimu.


– I ovim činom, kao i svim što radimo, dokazali smo želju za suživotom, međusobnim razumijevanjem, okrenutost k budućnosti u interesu našega grada. Za nas je u ovom trenutku veliki izazov titula Europske prijestolnice kulture 2020, a vjerujem da se i vi tome jednako radujete, te da ćete u tome događaju aktivno sudjelovati. Moto pod kojim smo dobili titulu je »Luka različitosti«, a svojim djelovanjem smo pokazali da kroz uvažavanje različitosti imamo zajedništvo. Tri su glavne okosnice našega projekta – voda, rad i migracije. Rijeka je nastala na vodi, u grbu ima vodu, voda je izvor života. Rad zbog toga što je to aktivnost specifična za čovjeka jer stvara dodatnu vrijednost i omogućava razvoj. Migracijama možemo zahvaliti našu različitost, kako u prošlosti tako i danas, kazao je Obersnel.





U povodu Dana sv. Vida u more riječkoga akvatorija s broda Lučke kapetanije položen je vijenac za sve pokojne Riječane. Bacanju vijenca s broda Vid nazočili su predsjednica Gradskoga vijeća Dorotea Pešić Bukovac, zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, velečasni Luka Lučić, te lučki kapetan Darko Glažar.



Talijanski konzul Paolo Palminteri zahvalio se na dodjeljenoj nagradi, dodavši da talijanska zajednica to izuzetno cijeni.


– Vaš odnos s esulima i Zajednicom Talijana daje veliki doprinos suživotu i razumijevanju. A što se tiče  EPK 2020, svi ćemo i te kako pomoći, rekao je Palminteri.


Ballarini je izvijestio da Društvo za riječke studije iz Rima stoji na raspolagnju svima koji proučavaju riječku prošlost.


– Talijani su uvijek bili prisutni u Rijeci u uvijek su se osjećali dobrodošli, ocijenio je Ballarini.


Guido Brazzoduro iz Udruge Slobodna općina Rijeka u egzilu uputio je pozdrave svih esula riječkome gradonačelniku.


– Naglasio bih kulturnu, moralnu i intelektualnu vrijednost projekta EPK 2020. I dodao bih da smo do sada uložili oko 200.000 eura u obnovu talijanskih grobnica na Kozali, a taj ćemo posao nastaviti i dovršiti jer je riječ o i te kakvoj kulturnoj vrijednosti, zaključio je Brazzoduro.