Promjena u naplati parkiranja u KBC-u

NOVI REŽIM Parking ispred riječke bolnice bit će besplatan samo prvih pola sata

Ljiljana Hlača

Riječki lokalitet KBC-a zagušen je vozilima / Snimio Sergej DRECHSLER

Riječki lokalitet KBC-a zagušen je vozilima / Snimio Sergej DRECHSLER

Kako navodi Uprava KBC-a, režim »prvih pola sata besplatno« uveden je na njihov zahtjev, a razlog su radovi u neposrednoj blizini bolnica zbog čega, pogotovo u jutarnjim satima, nastaju gužve



RIJEKA  Jučer je na ulaznim rampama u riječki i sušački bolnički lokalitet osvanula obavijest u kojoj piše da je parkiranje u krugu spomenutih bolnica besplatno – samo za prvih pola sata. Svako duže ostajanje se plaća.


Do sada se prvi sat korištenja parkinga nije plaćao, a onda se po 10 kuna naplaćivao svaki slijedeći sat, što je režim koji je uveden krajem 2015. godine.Većina vlasnika vozila koje smo zatekli na lokalitetu riječkog KBC-a u Krešimirovoj jučer nije znala za tu novinu, iako je prošla pored rampe. Neki su na sve rekli da je to žalosno – no kada se mora ići u bolnicu, onda se mora.

S prvih pola sata besplatno ili ne, jučer oko 12 sati ionako nije bilo slobodnih mjesta oko riječke bolnice, a i šire; pregršt nepropisno parkiranih vozila, čepovi na izlazu (kod zgrade patologije), a i parkiralište Podpinjol je bilo krcato. Pravi prometni kažin. Bolje pješke ako se može. Primijetili smo da dobar broj korisnika za ovu lokaciju koristi taksi službu. Što je zapravo najelegantnije.


Pola sata besplatno, poslije 10 kuna sat / Snimio Sergej DRECHSLER


Pola sata besplatno, poslije 10 kuna sat / Snimio Sergej DRECHSLER





Bilo kako bilo, Potok je uistinu postao specifičan po ovom pitanju. A kada bude gotova Dječja kuća, odnosno gradska knjižnica i sa smanjenim brojem parkirališnih mjesta na lokaciji »Benčić« – neće biti ništa bolje.


Uglavnom, kako navodi Uprava KBC-a, taj novi režim »prvih pola sata besplatno« uveden je na njihov zahtjev, a razlog su radovi u neposrednoj blizini bolnica zbog čega nastaju gužve.


– S obzirom na radove u Krešimirovoj ulici, kao i na radove na Novoj bolnici na lokalitetu Sušak, a kako bi pokušali smanjiti gužvu u jutarnjim satima i omogućili nesmetani protok interventnih vozila hitne, vatrogasaca i autobusa, u suglasnosti s gradskim službama donesena je odluka o promjeni trajanja besplatnog parkiranja, stoji u odgovoru.


Parkingom kod KBC-a upravlja Rijeka plus / Snimio Sergej DRECHSLER


Parkingom kod KBC-a upravlja Rijeka plus / Snimio Sergej DRECHSLER



Kroz njihove rampe na lokalitetima Rijeka i Sušak dnevno prođe više od 3.200 vozila, a kapacitet parkirališta na oba lokaliteta iznosi oko 900 parkirališnih mjesta.


– Kontrola popunjenosti parkirališta unutar KBC-a Rijeka pokazala je da se na dnevnoj razini od 30 do 60 minuta zadržava oko 800 vozila, kada je ujedno i najviše vanjskih pacijenata i interventnih vozila. Vrlo često ne radi se o našim pacijentima ili posjetama, već o građanima koji besplatan sat parkiranja koriste za obavljanje privatnih stvari izvan bolnice, navodi se u odgovoru KBC-a.


Također, kako bi se ubrzao protok vozila i osiguralo više slobodnih mjesta Uprava je omogućila svojim djelatnicima da svoja vozila parkiraju izvan kruga bolnice, navedeno je dalje. Na svu sreću, na lokalitetu Kantrida ostao je isti režim besplatnog prvog sata parkiranja.