Preseljenje nije donijelo olakšanje

NEZADOVOLJSTVO RASTE Buvljak na Brajdi ogorčio stanare, a ni prodavači nisu zadovoljni

Marinko Glavan

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Neka se buvljak vrati tamo gdje je bio ili neka se pronađe nova lokacija, ali izvan stambenih naselja. Ovo je zelena tržnica, a ne buvljak. Narušava se red i mir stanara, već u ranim jutarnjim satima, a ostaje nam nered i prljavština, kaže Mira Ramić



RIJEKA Već prva nedjelja održavanja buvljaka na novoj lokaciji, na Tržnici Brajda, izazvala je podijeljene reakcije i mišljenja kupaca, stanara okolnih zgrada, ali i samih trgovaca rabljenom robom.


Dojam je da, nakon Preluka i neuspješnog pokušaja preseljenja na Kont, ni lokacijom na Brajdi nije zadovoljan gotovo nitko, osim ponekih kupaca kojima je Preluk bio predaleko.


Štandovi na sjevernom i istočnom dijelu, iza paviljona na Tržnici Brajda, od ranih su jutarnjih sati danas već bili popunjeni najrazličitijom robom. Od rabljenih mobitela i igraćih konzola, preko odjeće i obuće, pa sve do sportskih pehara i kojekakvih dijelova namještaja i stvari kojima je teško uopće odrediti svrhu.




Kupaca i znatiželjnika nije nedostajalo, pita se za cijenu, pa red cjenkanja i pregovora, pa  eventualno padne i koja kupoprodaja.


Sve to ipak nije najbolje ‘leglo’ stanarima okolnih zgrada, koji su već prikupili šezdesetak potpisa na prigovor gradskim vlastima zbog smještanja buvljaka pod njihove prozore.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



Jedna od njih, Ramić Mira, ističe kako buvljaku nije mjesto u centru grada.


– Neka se buvljak vrati tamo gdje je bio ili neka se pronađe nova lokacija, ali izvan stambenih naselja. Ovo je zelena tržnica, a ne buvljak. Narušava se red i mir stanara, već u ranim jutarnjim satima, a ostaje nam nered i prljavština, kaže Ramić.


Nepristupačna lokacija


O novoj lokaciji razgovarali smo i s prodavačima na buvljaku, koji također nisu baš najsretniji odabirom mjesta na kojemu će prodavati svoju robu.


– Dobro je da se Grad sjetio da nas negdje smjesti, ali ova pozicija nije baš pristupačna za buvljak. Tu i ljudi okolo žive, dođu, pa se svađaju s nama, ljute se. Razumijem ih, jer nije im drago da tu već u četiri ujutro dolazimo i radimo buku dok donesemo stvari, a morali smo doći tako rano jer nema dovoljno štandova za sve, pa tko prvi – njegovo, kaže nam Nenad Dibrani.


Kako ide prodaja, zanima nas.


– Kupuju ljudi. Uvijek im nešto treba ili im se svidi. Cijene? Uglavnom po deset-dvadeset kuna, a može se i pregovarati, nego kako, pa ipak je ovo buvljak, kaže prodavač. Njegov kolega Radenko Kršul oštriji je u kritici nove lokacije buvljaka.

Katastrofa od pozicije


– Katastrofa od pozicije. Nije dobra ni za prodavače, ni za kupce, a o stanarima da ne govorimo. Ako već nismo mogli ostati na Preluku, trebalo je naći prikladnu lokaciju, na kojoj bi radili i prodavači rabljenih vozila i mi, jer tako je uobičajeno svuda, a i bolje je za nas i za mušterije. Ovdje samo smetamo svima, skoro pa i sami sebi, kaže Kršul.


Slično razmišlja i Mutiši Husar, koji doduše priznaje kako je Brajda ljepša i čišća od Preluka, ali smatra da ima puno drugih, boljih lokacija u gradu.


– Mogli su nas staviti na parking na Delti, s prodavačima polovnih auta, ili u Harteru, na Kantridu, ima boljih lokacija koliko hoćeš, a ne ovdje, kaže Husar. Kupci su, s druge strane podijeljeni u mišljenjima oko buvljaka na Brajdi.

– Odlična ideja. Na Preluku nisam nikad ni bila, na buvljaku, samo u Zagrebu, a sada sam došla vidjeti što se nudi. Ima zanimljivih predmeta, a i smatram da je bolje da je ovdje buvljak, nego da zjapi prazno, kaže Riječanka koja se predstavila kao Tihana.


Ovaj dio Grada treba kulturno zaživjeti


Prednost Brajde je dostupnost umirovljenicima, smatra Marija, koja ističe da na Preluk nije mogla odlaziti autobusom, jer je predaleko.


Sada ovdje mi umirovljenici možemo doći busom bez problema iz svih dijelova grada. To je dio place i bolje je da su tu, nama ‘penzićima’ je zgodno ovdje doći, vidjeti, ponešto i kupiti, samo bi bilo dobro da je i ponuda malo veća i bogatija. Ali valjda će i to s vremenom biti, kaže umirovljenica. Dunjica Kanazir, pak, smatra da su na Brajdi potrebni drugi sadržaji, a ne buvljak.

– Ovaj dio Grada treba kulturno zaživjeti. Imamo Lutkarsko kazalište, muzej u Benčiću, trebala bi doći i Gradska knjižnica i drugi sadržaji, pa je tome trebalo prilagoditi i ovu lokaciju. Najavljivalo se da će u paviljonu biti eko-tržnica, a umjesto toga dobili smo iza paviljona buvljak i još više smeća koje će ostati na ulici. Nikako ne podržavam ovu ideju, rekla je Kanazir.