Prvi ovogodišnji slučaj zaraze u PGŽ-u

NEMA PANIKE Zbog legionele u bolnici završila korisnica Centra za rehabilitaciju u Rijeci

Barbara Čalušić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Pacijentica je dobro reagirala na propisanu  terapiju te je jučer otpuštena iz bolnice, a u ustanovi se  provode se sve potrebne mjere i nema razloga za paniku, kaže ravnateljica



RIJEKA Prvi ovogodišnji slučaj legionele na području Primorsko-goranske županije potvrđen je u Centru za rehabilitaciju Rijeka na Brašćinama kod korisnice koja je zbog simptoma bolesti bila hospitalizirana na Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Prema riječima prof. dr. Ivice Pavića s Klinike za infektologiju, pacijentica je dobro reagirala na propisanu terapiju te je jučer otpuštena natrag u Centar za rehabilitaciju. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kažu kako su slučajevi legionele uobičajeni u ovo doba godine te da nema razloga za paniku.


– Centar za rehabilitaciju provodi sve potrebne mjere i nema razloga za paniku. U današnje vrijeme slučajevi legionele su češći, između ostalog, jer se legionela u današnje vrijeme puno bolje i brže dijagnosticira. Legionela se češće javlja kod osoba starije životne dobi, kroničnih bolesnika i osoba s oslabljenim imunitetom, a manifestira se često kao gripa temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima ili pak kao upala pluća – kaže voditeljica Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac.


Ornela Klevisser Tomašić, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka, jučer je za naš list potvrdila da je oboljela korisnica Centra jučer otpuštena iz bolnice i vraćena u Centar.




– Zavod za javno zdravstvo nas je obavijestio da se najvjerojatnije radi o legioneli, jer to još nije potvrđeno. Isto tako, Zavod je sa svoje strane poduzeo potrebne mjere – uzeo je uzorke tople i hladne vode te obavijestio Sanitarnu inspekciju. Državni sanitarni inspektor je u Centru također poduzeo sve potrebno i dao nam stroge upute po kojima postupamo. Sve je pod kontrolom. Vidjet ćemo što će pokazati njihovi nalazi, a rekli su nam da će nalazi inspekcije biti gotovi za 10 dana. Svi ostali korisnici su dobro i nitko nema nikakve simptome bolesti – rekla je Klevisser Tomašić.


Slučajevi zaraze legionelom u PGŽ-u u pravilu su rijetki, a nešto veći broj slučajeva zabilježen 2015. godine kad je evidentirano 14 zaraženih. Zbog legionele koja je 2016. godine potvrđena kod jednog njemačkog turista, u predsezoni su zatvorena četiri hotela u Baški.