Opasno područje

NAPAD U KOSTRENI Bliski susret na šetnici: Vepar ozbiljno ozlijedio psa na popularnoj trim-stazi

Barbara Čalušić

Divlje svinje napadaju samo ako se osjećaju ugrožene. Slučaj u Kostreni nije rijetkost, psi istjeraju divlje životinje i zato se događaju ovakve situacije, a trebali bi biti na povodniku i imati brnjicu – poručuje lovac Boris Zaharija

KOSTRENA Susret vepra i psa na kostrenskoj trim-stazi završio je s ozbiljnim ozljedama za psa, upozorili su ovog tjedna iz Veterinarske ambulante Kostrena na svojim Facebook stranicama, apelirajući na sve vlasnike kućnih ljubimaca da je ova omiljena šetnica u Kostreni, zbog divljih svinja trenutačno područje opasnosti za vlasnike i njihove ljubimce. Prema riječima kostrenskog načelnika Dražena Vranića, o konkretnom slučaju nitko nije obavijestio Općinu Kostrena, no prisustvo divljih životinja na ovom području nije novost. – Pojava divljih svinja, ali i srna i jelena, nije novost u Kostreni. Kako bismo ovaj problem držali pod kontrolom, surađujemo s Lovačkim društvom Jelen iz Čavli. Također, apeliramo na sve vlasnike da svoje pse ne puštaju bez nadzora te da ih drže na povodniku – kaže Vranić. Osim na trim-stazi, pojava divljih svinja u Kostreni unatrag nekoliko godina zabilježena je i u kostrenskim naseljima, a divlje životinje spustile su se praktički do mora kada su viđene kod Sportske dvorane i na igralištu Pomorca. Boris Zaharija iz LD-a Jelen kaže da je Kostrena nakon izgradnje cestovne infrastrukture postala neka vrsta slijepog crijeva u kojoj se zadržavaju divlje životinje. – Kada je napravljena obilaznica, Kostrena je postala lovište. U suradnji s Općinom uspjeli smo ovaj problem staviti pod kontrolu, napravljene su čeke te mi svakog punog Mjeseca tri noći uspijevamo likvidirati nekoliko komada – kaže Zaharija i ističe da lovci poštuju zakone, a s obzirom na to da se radi o naselju i rekreativnoj zoni, organiziranje hajki je tehnički i zakonski teško izvedivo. Kako upozorava, divlja svinja, za razliku od, primjerice, medvjeda, nije migracijska divlja životinja, ona je štetočina koja se u pravilu razmnožava dvaput godišnje. No, kad je riječ o »bliskim susretima« s divljim svinjama, Zaharija uvjerava: životinje napadaju samo ako se osjećaju ugrožene.

– Vlasnici pasa, nažalost, sa životinjama idu u šetnju i takva mjesta doživljavaju kao prostore gdje ih mogu pustiti s povodnika. Pas čiji je njuh 400 puta razvijeniji od čovjekovog, neprijatelj je divljoj svinji, no ona neće iz čista mira napasti psa. Upoznat sam s nedavnim slučajem u Kostreni i to nije rijetkost, psi naprosto istjeraju divlje životinje i zato se događaju ovakve situacije. Pritom su zakoni jasni – pas u šetnji mora biti na povodniku i imati brnjicu – upozorava Zaharija.