Priznanje struke

NAJBOLJA TAJNICA NANA TOMIĆ ‘Najveća mi je nagrada veselje mojih kolega iz škole’

Ingrid Šestan Kučić

U slobodno vrijeme Nana Tomić rekreativno trenira nogomet koji je njezina velika strast / Snimio Ivica TOMIĆ

U slobodno vrijeme Nana Tomić rekreativno trenira nogomet koji je njezina velika strast / Snimio Ivica TOMIĆ

Za nagradu su Nanu Tomić bez njenog znanja prijavile njezine kolege. »Ono što je najvrednije je reakcija mojih kolega kada su saznali da sam dobila nagradu. Najveća je nagrada njihovo veselje«



RIJEKA Tajnica Srednje talijanske škole u Rijeci, Nana Tomić, jedna je od pet najboljih hrvatskih tajnica, a tu joj je titulu dodijelila nacionalna strukovna udruga Hrvatska poslovna tajnica (HPT).


Naime, HPT od 1996. godine proglašava pet najboljih hrvatskih tajnica te ih nagrađuje godišnjom nagradom EA u pet kategorija, a ove godine među laureatkinjama našla se i Nana Tomić koja već devet godina obavlja funkciju tajnice u jedinoj riječkoj srednjoškolskoj ustanovi koja provodi programe na talijanskom jeziku.


Obiteljska atmosfera


Navodeći kako ju je za nagradu predložila sama škola, odnosno kolege, bez njenog znanja Tomić kaže da je informaciju o nominaciji za nagradu dobila tek nakon što je školi javljeno da je upravo njihova tajnica jedna od najboljih u Hrvatskoj.




– Bila sam jako iznenađena, jer sve se odvijalo bez mog znanja, no ono što je najvrednije je reakcija mojih kolega kada su saznali da sam dobila nagradu. Najveća je nagrada njihovo veselje, ali i to što su mislili na mene i prijavili me. Mi smo mala škola, s malim brojem učenika, ali jako smo međusobno vezani. Kod nas vlada obiteljska atmosfera, ne samo među djelatnicima, već i između učenika i djelatnika. To nas bitno razlikuje od drugih škola. Imamo male razrede, a učenici se nerijetko poznaju još iz osnovne škole, priča Tomić.


Najbolja tajnica, Nana Tomić, Srednja talijanska škola, Snimio Ivica TOMIĆ


Najbolja tajnica, Nana Tomić, Srednja talijanska škola, Snimio Ivica TOMIĆ



Dodajući kako je i sama bila učenica te škole, kaže da se nakon završenog Pravnog fakulteta ponovo vratila u školu koju je pohađala, a biti učenik Srednje talijanske škole tradicija je u njenoj obitelji.


– Moja sestra i ja smo bile učenice Srednje talijanske škole, a kasnije i naša djeca iako ne pripadamo talijanskoj nacionalnoj manjini. Uvijek preporučam upis ove škole, jer daje dobro znanje, a učenici iz nje izlaze s poznavanjem talijanskog jezika na naivou materinjeg jezika, ističe Tomić.


Samo riječi hvale


Za svoj posao ističe da ga stvarno voli, a iako na prvu može zvučiti monotono, Tomić kaže da je zapravo jako dinamičan, jer veliki dio radnog vremena troši na organizaciju raznih događanja.


– Veliki dio mog posla vezan je uz suradnju s različitim talijanskim institucijama, kao i organizaciju drugih događanja u kojima sudjeluju naši učenici. Posao je zaista raznolik i dinamičan, jer u školi nije moguće baviti se samo administracijom, kaže jedna od najboljih hrvatskih tajnica.


Kao svoju veliku strast kojom se bavi u slobodno vrijeme Tomić ističe nogomet koji rekreativno trenira u ženskoj ekipi čije su članice različitih zanimanja, ali i različite dobi. Njeni kolege za nju pak imaju samo riječi hvale te je opisuju kao uvijek nasmijanu osobu, koja je prilično svestrana i uvijek spremna pružiti pomoć. U prijavi za nagradu kao vrijednosti svoje tajnice istaknuli su i činjenicu da motivira, osvješćuje, promiče jednakost i toleranciju, senzibilizira za manjinska pitanja te su u konačnici zaključili da bi bez Nane njihova škola bila jako ozbiljno mjesto bez duha te da je nagrada za tajnicu godine prvo priznanje njenom nesebičnom radu.