Nekretnina

NA BUBNJU Ina prodaje samački hotel na Turniću koji već puno desetljeće zjapi prazan

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



RIJEKA Ina, odnosno tvrtka STSI – Integrirani tehnički servisi koji su član grupe Ine, prodaje samački hotel u Rijeci na Turniću u Ulici Franje Čandeka. U moru praznih kvadrata u Rijeci – ostavštini nekih drugih vremena – svoju poziciju dugo drži i ovaj objekt.


Parcela na kojoj se nalazi hotel je tlocrtne povšine 689 četvornih metara, a radi se o trokatnici s prizemljem. Prema podacima na web stranici STSI-ja, početna cijena po kojoj je objekt ponuđen na prodaju je nešto više od 287 tisuća eura. Svi koji su zainteresirani mogu se slobodno javiti spomenutim kompanijama.


Samački hotel je za potrebe radnika ove tvrtke izgrađen početkom 1960-ih godina prošlog stoljeća te nije u upotrebi od 2008. godine.




– Navedena nekretnina je u procesu prodaje, no još uvijek bez uspjeha. Također, bila je dio inicijative »Prostor za vaše ideje« u sklopu kojeg su se nekretnine u vlasništvu Ine i njenih kompanija, a koje nisu u upotrebi, ustupale na korištenje zainteresiranim pravnim ili fizičkim osobama s ciljem doprinosa razvoju kvalitetnih projekata lokalne zajednice. Za ovakvo rješenje bilo je interesa, no nikada dovoljno ozbiljnog da bi se realizirao, stoji u službenom dopisu vlasnika.


– Kako je nekretnina u procesu prodaje, objekt je u nekoliko navrata saniran, ali isto tako i nekoliko puta nanovo devastiran. Nedavno je ponovo saniran i dobro zatvoren kako bi se spriječio ulazak drugih osoba, navedeno je u dopisu.


Ovo nije prvi put da se Ina rješava imovine iz svojeg portfelja. Tako je prije par godina kompanija pokušala utržiti čak 88 nekretnina. U ponudi su se našla zemljišta, hoteli, pa čak i stanovi diljem Hrvatske. Neki stanovi su bili i u Rijeci, a prodavali su se za 980 eura po četvornom metru. Nije poznato koliko je od onoga što je oglašeno pronašlo novog vlasnika.


Prodaja nestambenih zgrada u Rijeci ide jako slabo, a na riječkom tržištu u ponudi je njih pedesetak, otkriva nam trenutačno stanje na riječkom tržištu Boris Papeš, predsjednik Strukovne skupine poslovanja nekretninama HGK-a Županijska komora Rijeka te direktor jedne od riječkih agencija specijaliziranih za promet nekretnina.


– Riječ je o zgradama čija se površina kreće od 200 kvadrata pa čak do 12.000 kvadrata – veli dalje Boris Papeš dodajući da razlog slaboj potražnji leži u činjenici što velike tvrtke koje imaju novca ne žele ulagati više u nekretnine. Ne samo u taj tip, već općenito. To je za njih mrtvi kapital. Sada je trend ulagati u poslovanje. Nadalje, takvi kvadrati dugo su u ponudi jer kod nas kao prvo nemaju realnu cijenu, kao drugo nisu adekvatno pripremljeni za tržište, to jest uglavnom su jako devastirani. Drugim riječima, vlasnik mora u njih barem nešto uložiti, te se nalaze i na neatraktivnoj lokaciji. Interes bi možda mogli imati fondovi, ali riječko gospodarstvo je za njih još uvijek nedovoljno razvijeno, zaključio je dalje naš sugovornik.