Dječji vrtić Rijeka

Mjesto igre, radosti, učenja i uspjeha: Sutra počinju upisi u program predškole

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Prijave za predškolu koja je obavezna za svu djecu rođenu do 31. ožujka 2010. godine obavljaju se  do 18. prosinca u svim centrima predškolskog odgoja



RIJEKA  S prvim danom prosinca Dječji vrtić Rijeka započinje s prijavama za program predškole koji je obavezan za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu, odnosno za djecu koja su rođena do 31. ožujka 2010. Međutim, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, djeca pripadnici romske nacionalne manjine i djeca kojima hrvatski jezik nije materinski jezik, a čiji roditelji žele dijete upisati u prvi razred osnovne škole po propisima kojima se uređuje odgoj i obrazovanje u osnovnoj školi, mogu se uključiti u program predškole i dvije godine prije polaska u osnovnu školu.


Ukupno 250 sati


– Dječji vrtić Rijeka svoj djeci koja će biti uključena u program predškole želi osigurati da predškola za njih bude mjesto radosti, igre, učenja i uspjeha. Trenutačno je u Dječji vrtić Rijeka u redovite programe upisano 826 djece koja se nalaze u godini dana prije polaska u osnovnu školu. Prošle godine u program predškole za djecu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja bilo je uključeno oko 130 djece od kojih su trećina bili pripadnici romske nacionalne manjine, čime je napravljen značajan iskorak u pogledu uključivanja Roma u neki od oblika programa predškolskog odgoja i obrazovanja, a što je i obveza zajednice prema Nacionalnom programu desetljeća za Rome. Ističemo da se uključenost Roma u program predškole nastoji poboljšati putem posebnih poziva i plakata sastavljenih na albanskom, romskom i hrvatskom jeziku, a koji se uz pomoć predstavnika romskih udruga i udruga Aškalija distribuiraju neposredno u naseljima, kaže Guštin.


Za djecu koja su polaznici Dječjeg vrtića Rijeka, a školski su obveznici, program predškole se ostvaruje u sklopu redovitog odgojno-obrazovnog programa, dok će se za svu ostalu djecu provesti program u periodu od 1. veljače do 31. svibnja 2016. s dnevnim trajanjem od tri sata, odnosno ukupno 250 sati, a prijave su moguće do 18. prosinca u svim centrima predškolskog odgoja.




Pojašnjavajući kako je riječ o programu kojim se svakom djetetu žele osigurati optimalni uvjeti za razvoj i unaprjeđivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove izazove u školskom okruženju, ravnateljica ističe da je osnovna zadaća predškole razvijanje i unapređivanje tjelesnih, emocionalnih, socijalnih i spoznajnih potencijala djeteta te poticanje vještina potrebnih za nove oblike učenja.


Odnos s roditeljima


– Specifični ciljevi koji se programom ostvaruju su vođenje brige o samome sebi, unapređivanje socijalnih vještina, učiti kako učiti, razvijanje predčitačkih, predmatematičkih i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi te razvoj vještina dogovaranja i pridržavanja pravila. Programom su predviđeni i ostali sadržaji poput izleta, posjeta kazalištu i izložbama, kulturnim manifestacijama, knjižnici, sportskim priredbama, terenima i sl. Za provedbu programa i ostvarivanje zadaća i ciljeva od iznimne je važnosti dobra suradnja s roditeljima. Stoga je prvi roditeljski sastanak planiran za 19. siječnja u 17 sati u svim centrima, zaključuje Guštin.