Obljetnica

Mjesto gdje počinje ljubav prema rodnom kraju: OŠ Praputnjak proslavila veliki jubilej

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Područna škola Praputnjak mještanima je više od škole i zgrade u kojoj su nebrojene generacije stjecale svoja prva znanja, ona je mjesto okupljanja i druženja, mjesto prvih prijateljstava, a možda i ljubavi



PRAPUTNJAK – Područna škola Praputnjak Osnovne škole Hreljin sinoć je obilježila svoj 155. rođendan, a proslavu su joj organizirali Etno udruga Težakinje i težaki z Praputnjaka, Udruga Praputnjak – kulturni krajolik u suradnji s Mjesnim odborom Praputnjak i Osnovnom školom Hreljin te uz financijsku potporu Grada Bakra i Primorsko-goranske županije.


Vremešna dama


Slavlje rođendana te vremešne dame dio je programa Susjedstva Praputnjak kao jednog od 27 susjedstava Rijeke 2020, EPK, a koliko je stara praputnjarska dama omiljena među svojim susjedima najbolje govori dupkom puna dvorana Doma kulture Praputnjak u kojem se tražila stolica više.


Mnoštovo svijeta koje je sinoć pohrlilo na proslavu rođendana ne čudi, jer Područna škola Praputnjak mještanima je više od škole i zgrade u kojoj su nebrojene generacije stjecale svoja prva znanja, ona je mjesto okupljanja i druženja, mjesto prvih prijateljstava, a možda i ljubavi, ali i mjesto, kako je naglasila Jadranka Ajvaz iz Etno udruge, gdje započinje ljubav prema rodnome kraju, jeziku i sredini.




– Naša škola u Praputnjaku oduvijek je bila dio života našeg mjesta, ona je krv i meso Praputnjaka, ona je djecu našeg sela pripremala za život, davala im osnovna znanja i početnu životnu praksu na kojoj su se naši ljudi dalje razvijali i izgrađivali, kazal je Ajvaz.


Dodajući kako je Područna škola Praputnjak za to mjesto kulturni dom, Ajvaz je podsjetila na sve njene uloge koje je uspješno odigrala u posljednjih petnaest i pol desetljeća.


– Naša škola ni bila leh za školani i učenike. Va njoj nismo učili leh prve besedi i prva slova pisat. K njoj smo dohajali i još vavek dohajamo. Tu od vajkada bivaju učitelji, polagala se civilna zaštita, do neki dan je bila pošta, učilo se tancat, maškari su se šile, provi za predstavi, bil je krizni štab, bila je mjesna zajednica, sad je mjesni odbor, Slavići kantaju, penzići se druže, deca imaju radionicu i kad rabi glasat gremo va školu. Ona je naša miljenica, ona je živa i diše s namin i za nas. Ona nan je va dotu pustila ov nauk: »Ako san danas čovik, ako san život živel, bogatsvo razmišljanja upoznal, za se to ovoj našoj škole fala«. Ale škola nisu leh zidi, poneštri, klupa ploča i kreda. To su i judi, istaknula je Ajvaz.


Učitelj kao svjetlo


Oduvijek je učitelj, a posebno u malom mjestu bio svjetlo, a Ajvaz je kazala da su posebno Praputnjaci ponosi na svoje učenike koji su nastavili raditi u prosvjeti. O tome što je to škola sinoć je govorila i prof. dr. Jasminka Ledić s riječkog Filozofskog fakulteta istaknuvši da je cilj škole potraga za istinom i dobrotom, kao i da su obrazovanje i škola oduvijek povezani s društveno-političkim i kulturnim kontekstom.


Neupitno je da je u životu i razvitku Praputnjaka kroz minule godine škola imala posebno i počasno mjesto. Ona je dala djeci Praputnjaka početna životna znanja, kako je kazala Ajvaz sretna je okolnost za ovu školu i ovo mjesto, ali dijelom i zasluga samih Praputnjaraca, da su učitelji bili vrijedni ljudi, dostojni svoga poziva. Od mnogobrojnih učenika koji su kroz protekla desetljeća početna znanja stekli u Područnoj školi Praputnjak, mnogima od njih to je bila osnova za nastavak učenja da bi, više puta i pod cijenu velikih žrtava i odricanja, postigli visok stupanj stručne i znanstvene spreme kao liječnici, prosvjetni radnici, inžinjeri, ambasadori, doktori znanosti, sveučilišni profesori i drugi. Škola je oduvijek bila, a i danas je, odraz kulturnog, gospodarskog i socijalnog života svoje sredine.


Rođendan vremešnoj dami Praputnjaka sinoć je čestitao i ravnatelj Osnovne škole Hreljin, Zoran Pavletić, koji je ujedno zahvalio organizatorima na velikoj proslavi te istaknuo kako upravo program te proslave govori sve o 155 godina škole, a slavlju se odazvao i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, kao i mnogobrojni bivši učenici koji su svoja prva znanja stjecali u klupama vremešne praputnjačke dame.