Opasnosti

Mirna Međimorec: ‘Sanacija Sovjaka mora biti pod nadzorom posebne komisije’

Andrej Petrak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

 U sastav Komisije ušli bi predstavnici političkih stranaka i lista koje participiraju u Općinskom vijeću, predstavnik ekoloških udruga i predstavnici mještana koji žive u krugu od 500 metara oko Sovjaka, koji nisu članovi političkih stranaka



VIŠKOVO Mirna Međimorec najavljuje da će kao vijećnica Općinskog vijeća Viškova poduzeti sve da se maksimalno poboljša postupak sanacije crne jame Sovjak, u koju je do 1990. godine deponirano 150.000 kubika industrijskog otpada. Podsjeća da Općina Viškovo po Sporazumu potpisanim s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima predstavnika s pravom odlučivanja u izradi dokumentacije o nabavi i zahtjevima naručitelja u realizaciji sanacije. Sporazum predviđa da će se uvažiti svi prihvatljivi zahtjevi Općine Viškovo.


– Iako se kroz javnost pokušava prezentirati da je cijeli postupak realizacije projekta sanacije jame Sovjak učinjen na transparentan način uz poštovanje zakonskih procedura, cijelo vrijeme prikriva se ključna činjenica kod svih prezentacija projekta od strane FZOEU-a, nositelja sanacije, o opasnostima sanacije za zdravlje i život ljudi.


Tek javnom objavom Studije utjecaja na okoliš sanacije Sovjaka jasno se i konkretno iznosi »o mogućim povišenim koncentracijama SO2 i do 200 metara u krugu Sovjaka, o mogućnosti višekratnog evakuiranja najbližeg stanovništva jami Sovjak dok se koncentracije plinova ne smanje na dopuštene granične vrijednosti«. Zbog ovih ključnih činjenica o planiranom tipu sanacije jame opasnog otpada Sovjak na otvorenome svi koji su pristali na ovakav tip sanacije prezentiran Studijom utjecaja na okoliš, preuzimaju na sebe punu odgovornost za kvalitetu života i zdravlja stanovništva oko jame Sovjak u dugotrajnom postupku sanacije na otvorenom, kaže Mirna Međimorec.




Zalaže se da Općina Viškovo hitno formira kriterije po kojima imenuje svog predstavnika, ali i da treba osnovati mješovitu Komisiju za praćenje provedbe sanacije Sovjaka. U sastav Komisije, po Međimorec, ušli bi predstavnici političkih stranaka i lista koje participiraju u Općinskom vijeću predstavnik ekoloških udruga i predstavnici mještana koji žive u krugu od 500 metara oko Sovjaka, koji nisu članovi političkih stranaka. Predstavnik Viškova u FZOEU-u, traži Međimorec, donosio bi odluke sukladno zaključcima Komisije.


Smatra da bi Općina Viškovo kao svoje zahtjeve u realizaciji projekta trebala tražiti da se obvezno osigura stalni nivo vode u jami, kao preduvjet smanjenja štetnog utjecaja za vrijeme sanacije. Traži i da se sanacija zaustavi u srpnju i kolovozu kad temperature zraka prelaze 25 stupnjeva Celzija, ali i da se svakih 50 do 100 metara oko Sovjaka postave mjerne stanice s podacima o zagađenosti. Poziva i na izradu plana obeštećenja mogućih šteta fizičkim i pravnim osobama, kao i plana i programa obavještavanja i potencijalnog privremenog iseljavanja ili evakuacije.