Udruga Ruka

Ministar Bošnjaković riječkim majkama obećao strože kažnjavanje pedofila, a sada ih ignorira

Andrej Petrak

Članice Udruge Ruka / Snimio Roni BRMALJ

Članice Udruge Ruka / Snimio Roni BRMALJ

Do dana današnjega po tom pitanju mi neznamo da li je i što je učinjeno, s obzirom da se nitko iz Ministarstva pravosuđa nije udostojio odgovoriti na naš posljednji upit. Sramotno je živjeti u saznanju kako vladajućima u ovoj zemlji nije stalo do boljeg života njihove djece, njihovih najmlađih. Sramotno je živjeti u zemlji gdje je kriminal i dalje zaštićen, a pravda izgubljena, poručuju riječke majke, članice udruge Ruka



RIJEKA Riječka Udruga Ruka za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima razočarana je odnosom Ministarstva pravosuđa i Sabora, koji temu strožeg kažnjavanja pedofila i psihosocijalnih tretmana nakon njihova izlaska iz zatvora, uporno guraju na dno dnevnog reda.


Upozoravaju da ni nakon više od mjesec i pol dana od sastanka s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem nisu dobili očitovanje ministarstva o suradnji, koja im je usmeno obećana.


– Iz Ministarstva pravosuđa obećano nam je kako će, usporedno s najavljenim izmjenama Kaznenog zakona koje je najavio HDZ, napraviti i svoju verziju prijedloga zakona u koju će uvrstiti sve ono što smo naznačile kao bitnim, a nije navedeno u trenutnom HDZ-ovu prijedlogu. Do dana današnjega po tom pitanju mi neznamo da li je i što je učinjeno, s obzirom da se nitko iz Ministarstva pravosuđa nije udostojio odgovoriti na naš posljednji upit. Sramotno je živjeti u saznanju kako vladajućima u ovoj zemlji nije stalo do boljeg života njihove djece, njihovih najmlađih. Sramotno je živjeti u zemlji gdje je kriminal i dalje zaštićen, a pravda izgubljena, poručuju riječke majke, članice udruge Ruka.




Na sastanku se raspravljalo o nezadovoljstvu udruge najavljenim izmjenama Kaznenog zakona po pitanju seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži. Članice Udruga Ruka predlažu strože povećanje minimalnih kazni.


Drže da HDZ-ov prijedlog povećanja minimalne kazne na 3 do 12 godina zatvora nije dovoljan za ovakve zločine koji nepovratno uništavaju kako dječji život, tako i život cijele obitelji, a zločinac ubrzo prijeti novoj žrtvi.


Udruga Ruka također traži obavezno određivanje sigurnosnih mjera po završetku odsluženja kazne zatvore za prijestupnike. Prijedlog Udruge je osvješćivanje sudaca i pravosudne akademije, senzibiliziranje i educiranje istih po pitanju pedofilije, kako zločinac po izlasku iz zatvora ne bi postao recidivist.


Također, Udruga daje prijedlog osnivanja centra koji bi se bavio takvim zločincima gdje bi, uz stručne službe, isti prolazio obvezne psihosocijalne tretmane čime bi se držao pod nadzorom te bi se time povećala sigurnost mogućih žrtava.


Konačno traži se određivanje obveze poslodavcima za dokaz o osuđivanosti kandidata prilikom zapošljavanja u institucijama koje rade s djecom i mladeži, kako bi se izbjegla pojava pedofilije u školama, sportskim centrima te ostalim institucijama koje rade s djecom.


Članice udruge napominju da je Hrvatska potpisala Konvenciju o pravima djeteta, a pitanje je kad je zadnji puta nešto poduzeto po pitanju zaštite djece od pedofila te postoji li uopće želja za tim.