Poznati sajam

Mineral Expo: Čudesno i rijetko drago i poludrago kamenje na Trsatu

Ljiljana Hlača

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ



RIJEKA Jučer je u Dvorani Mladosti započeo međunarodni sajam minerala i kristala – Mineral Expo, a koji završava danas u poslijepodnevnim satima.


Riječ je o događaju koji se održava jednom godišnje i ima za cilj javnosti predstaviti mineralogiju i paleontologiju na jedan jednostavan i prihvatljiv način. Ove godine svoju robu izlaže 40 – tak izlagača, a na sajmu – nema čega nema. Za svačiji džep i ukus, a roba dolazi iz svih krajeva svijeta od Hrvatske, Brazila, Kine, Maroka.


U ponudi su prekrasni minerali raznih bolja (recimo kao ukras za dom op.a) koji se mogu kupiti već za 50 kuna, drago kamenje, zatim su tu magneti koji štite od zračenja (mobiteli), pa onda oprema za one koji vole sami raditi nakit. Pa onda i sam nakit. Ima nešto predmeta i od drva.




Cijene su šarolike od dvije kune, koliko koštaju privjesci raznih boja za ogrlicu, pa sve do astronomskih 85.000 kuna, koliko stoji mramorna lubanja na jednom štandu. Prilika je da se vidi kako izgleda recimo sintetski safir ili da se za 1.400 kuna kupi zub megalodona. Ili da se vidi kako izgleda geoda od ametista, ali i ahat iz Lepoglave.


Na upit tko su najčešći gosti ovakvih događaja organizator sajma Neven Miculinić, nam je rekao da svi jako vole kada oni dođu u Rijeku, ali da posebnu značajku imaju među kolekcionarima, koji su se specijalizirali za određeni mineral, oblik, boju i slično.


– A osim kupnje, još danas koliko smo ovdje, građani mogu porazgovarati s kristaloterapeutom, odaberati zanimljivu stručnu i popularnu literaturu, ali obaviti analizu odnosno procjenu vrijednosti svog nakita, i to besplatno, rekao nam je dalje naš sugovornik.


Ulaz je 20 kuna. Djeca do 14 godina i grupe učenika imaju besplatan ulaz. Svi posjetitelji dobiju narukvicu na dar, za uspomenu.


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJ



Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJ