Mala, a velika Hrvatska

Mila je vesela, a tata poručuje: ‘Hvala, dali ste nam nadu’. O liječenju se oglasio KBC Rijeka

Portal Novilist.hr

Mila Rončević

Mila Rončević

Sad smo dobili još veću nadu i borit ćemo se do kraja, sad nema stajanja, objasnio je hrabri tata Marin



RIJEKA Mala Hrvatska je ponovno pokazala koliko može biti velika. U nepunih 24 sata na tatin račun slili su se milijuni. Do 17 sati u petak javljeno je da je prikupljeno 8 milijuna kuna.


“Mi smo jedinstveni narod u cijelom svijetu i na tome sam strašno ponosan. Jako nas je malo, ali kad je ovakvo nešto u pitanju, mi smo složni i tako treba biti.”, “Kao student sam uplatio 20 kuna, nemam više i nadam se da će to biti dosta.”, “Ma možemo mi sve, danas ću preskočiti kavu i gablec te uplatiti za malog anđela”.


To su samo neki od tisuće komentara dobrih ljudi koji su pokazali da smo svi jedno kad su ovakve akcije u pitanju.


Borit će se do kraja




Milini rezultati punkcije jučer su bili nešto bolji nego prije i ona je, trenutno, dobro, javljaju 24 sata. Vesela je, igra se i pjeva. No nitko ne zna u kojem se trenutku sve može srušiti. Djevojčica, podsjetimo, leži u riječkom KBC-u i liječi se od akutne mijeloične megakariocitne leukemije (AML).


– Evo je tu kraj mene, na bolničkom krevetu. Vesela je cijelo vrijeme, samo se malo ljuti kad mi zvoni telefon jer ne može više gledati Peppu Pig, rekao Milin tata Marin Rončević za 24 sata.


– Sad smo dobili još veću nadu i borit ćemo se do kraja, sad nema stajanja, objasnio je hrabri tata Marin, koji je samo večer prije bio na rubu odustajanja od svega.


Milini roditelji Marin i Sanja zamolili su Norinu mamu Đanu Atanasovsku da prijavi i organizira humanitarnu akciju kako bi sve bilo po zakonu.


Norina mama: Mila nas treba


– Za akciju je otvoren poseban izdvojeni račun s kojeg će sva sredstva ići za liječenje Mile, a u slučaju da novac ostane, prenamijenit će se za prvu sljedeću akciju za liječenje djeteta – rekla je Đana Atanasovska te dodala kako je kontaktirala o svemu i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje o tome mora biti obaviješteno.


– Prije šest godina svi ste se ujedinili za našu Noru i svi zajedno smo napravili čudo. Danas čudo treba naša Mila. Nema te cifre koju lavina dobrote ne može dostići. Budimo svi zajedno Milino čudo. Pomaknimo granice još jednom. Mila nas treba. Idemo dalje, poručila je Norina majka Đana.



Podsjetimo, Mila je oboljela prije godinu dana od akutne mijeloične megakariotične leukemije. Liječnici u Hrvatskoj cijelo vrijeme djevojčicu liječe, i roditelji su im iznimno zahvalni na svemu, ali smatraju da u Americi Mila ima više šanse – tamo, naime, postoji eksperimentalna terapija koje ovdje nema.


U posljednjih nekoliko dana ovi hrabri roditelji odriču se cijele svoje imovine, rasprodaju kuću, roditelji vikendicu, novac im uplaćuju prijatelji i poznanici, sve u nadi kako će biti dovoljno da spas njihove mlađe kćeri, javljaju 24 sata.


Oglasio se KBC Rijeka


O liječenju Mile Rončević oglasio se KBC Rijeka. Obavještavaju javnost da maloj pacijentici pružaju pravbodobnu i sveobuhvatnu medicinsku skrb sukladno europskim smjernicama za liječenje pedijatrijskih leukemija.


– Djevojčica je hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC Rijeka zbog recidiva (povrata) rijetke vrste leukemije od 27. veljače ove godine. Zbog nepovoljnog odgovora na standardnu terapiju,konzultirani su europski eksperti i preporučena terapija druge linije. Lijek klofarabin je nabavljen i čeka se odluka roditelja za njegovu primjenu.

Učinjeno je pretraživanje Svjetskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pronađena tri potencijalna darivatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke. Trenutno je hrvatski registar u kontaktu s američkim registrom radi potvrdnih testova.


Regulatorni okviri nam priječe iznošenje detaljnijih informacija vezanih uz liječenje, a sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, kažu u KBC-u Rijeka.


Mili Rončević moguće je pomoći uplatom na žiro račun humanitarne akcije u Privrednoj banci Zagreb HR2423400091511004008, SWIFT kod za uplate iz inozemstva PBZGHR2X ili na račun u Banki Kovanica Varaždin HR3641330063110002644 na ime Marin Rončević, (adresa: Hreljin 33B, 51226 Hreljin), opis plaćanja obavezno – “darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević” te model plaćanja 99. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.