Ususret smotri pčelarstva

”Medenjak ‘z Opatije 2016”: U tri godine čak 230 novih pčelara

Jelena Sedlak

U posljednje tri godine u PGŽ-u broj pčelara je porastao s 450 na 680, broj košnica je oko 18.000, a godišnje se proizvede 400 tona meda



RIJEKA Zahvaljujući potporama, stanje u pčelarstvu u PGŽ-u sve je bolje. U posljednje tri godine broj pčelara je porastao s 450 na 680, broj košnica je oko 18.000, a godišnje se proizvede gotovo 400 tona meda, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u PGŽ-u, organiziranoj u povodu 3. smotre pčelarstva PGŽ-a »Medenjak ‘z Opatije 2016« i 10. »Zlatnog ulišta« (ocjenjivanje kvalitete meda). Na smotri će se predstavljati pčelari, proizvođači opreme za pčelarstvo, stari pribor te literatura o pčelarstvu.


Na konferenciji za novinare sudjelovali su ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a Dalibor Šoštarić, predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a Branko Vidmar, predsjednik i zamjenica Organizacijskog odbora »Medenjaka ‘z Opatije 2016« Goran Pavlović i Ankica Dušević te Dražen Lušić s Katedre zdravstvene ekologije Medicinskog fakulteta u Rijeci. Oni su pojasnili kako »Medenjak ‘z Opatije« predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara u Županiji s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete meda s područja PGŽ-a uz mogućnost prodaje i degustacije. Manifestacija je izložbenog, prodajnog, degustacijskog i edukativnog karaktera. Planirani stručno-edukativni program odvijat će se paralelno s izložbom proizvođača pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme te programskim aktivnostima usmjerenim prema edukaciji najmlađih i njihovih roditelja, gastro prezentacijama i uz tematske sastanke pčelarskih organizacija naše i ostalih hrvatskih županija.Ove godine unijete su neke novine, kao što je »Medeni gastro tjedan«, u kojem sudjeluje sedam opatijskih restorana sa specifičnom ponudom jela baziranih na pčelinjim proizvodima. Također, održat će se i »Medeni gastro show« u suradnji s Ugostiteljskom školom iz Opatije gdje će učenici pripremati, prezentirati i popularizirati prehrambene proizvode koji sadrže med. Bit će postavljen i povijesni kutak u kojem će biti izložen stari pribor i literatura o pčelarstvu. U sklopu terenske nastave organiziran je posjet učenika osnovnih škola s područja Županije.

Smotru organizira Udruženje pčelarskih udruga PGŽ-a uz potporu Županije, Grada Opatije, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a te pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva poljoprivrede. Manifestacija će se održati u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u Opatiji od petka 7. do subote 8. listopada 2016. godine.