Općinski budžet

Marunić: U kostrenskom proračunu za 2018. izbrisano sve bitno za razvoj

Barbara Čalušić

Proračun usvojen sa sedam glasova vladajućih nezavisnih vijećnika, SDP-a i PGS-a te trojice vijećnika HDZ-a  / snimio R. BRMALJ

Proračun usvojen sa sedam glasova vladajućih nezavisnih vijećnika, SDP-a i PGS-a te trojice vijećnika HDZ-a / snimio R. BRMALJ

Novo nije dodano ništa, ali je zato sve što je bitno za razvoj izbrisano. U proračunu za iduću godinu nema doma za starije osobe i to je njegov najveći problem, komentirala je Mirela Marunić iz Unije Kvarnera, bivša načelnica općine



Sa sedam glasova vladajućih nezavisnih vijećnika, SDP-a i PGS-a, kojima su se pridružila i trojica vijećnika HDZ-a, Općinsko vijeće Kostrene usvojilo je proračun za 2018. godinu koji iznosi 53.174.500 kuna. Protiv proračuna glasalo je troje vijećnika Unije Kvarnera koji su na proračun podnijeli četiri amandmana koji su odbijeni glasovima nezavisnih vijećnika te SDP-a i PGS-a. U amandmanima su tražili sufinanciranje poslijediplomskih studija koji promiču vrijednosti Općine Kostrene, povećanje tekućih donacija za sport, participiranje u investicijama lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena te izgradnju dječjeg igrališta u Rasadniku.



Dražen Vranić vijećnike je obavijestio da je zatražio mišljenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa s upitom smije li njegov sin koji je već osam godina stipendist Općine Kostrena i dalje primati stipendiju.


– Ako smije, zanimalo nas je kako provesti taj postupak. Mišljenje Povjerenstva je da može primati stipendiju budući da je trećerangiran po prosjeku ocjena, a naputak je da se izuzmem iz odlučivanja i da to obavi moja zamjenica – rekao je Vranić.





Nema doma za starije


– Ovaj proračun je u velikoj mjeri prepisan iz 2017. godine. Novo nije dodano ništa, ali je zato sve što je bitno za razvoj izbrisano – komentirala je Mirela Marunić iz Unije Kvarnera. Ona tvrdi da u proračunu za iduću godinu nema doma za starije osobe i to je njegov najveći problem, a prvi proračun koji su kreirali pobjednici lipanjskih izbora, usporedila je s proračunima koji su prethodili prije njezinog mandata.


– Ovaj proračun nije razvojan i vraća nas unatrag infrastrukturno, a ni gospodarski ne idemo naprijed. Ovaj proračun nije za bolju Kostrenu – poručila je Marunić, parafrazirajući slogan nezavisne liste načelnika Dražena Vranića. Za razliku od nove vlasti koja je, kad je u pitanju izgradnja doma za starije osobe prilično oprezna, Unija Kvarnera i dalje zagovara kreditno zaduživanje Općine Kostrena za izgradnju doma za starije osobe.


Parkiralište, kanalizacija


– Kako ćemo naprijed ako se ne zadužimo? Treba biti hrabar i ne treba se bojati da se neće vratiti. Projekt doma je samoodrživ i isplatit će se za 15 godina, a naša je Općina likvidna. Vi ćete uvijek imati svoje opravdanje, na vlasti ste, uostalom, ali po meni, vozite u leru – kazala je Marunić.


U proračunu za 2018. godinu 2,12 milijuna kuna preneseno je iz prošlih godina, dok 850 tisuća kuna planira uprihoditi od prodaje zemljišta. U 2018. godini planira se izgradnju parkirališta kod groblja Sv. Lucija i gradnju ceste uz Poslovnu zonu Šoići za koje je u oba slučaja predviđeno tri milijuna kuna. Planiran je dovršetak gradnje kanalizacijskih i vodovodnih ogranaka u naselju Glavani, a uz sporazum s Hrvatskim cestama, gradnja kružnog raskrižja u Šoićima. U proračunu je planiran dovršetak rasvjete u Ulici kostrenskih pomoraca, poznatijoj kako Aleja bogataša, gradnje i to na dijelu do Termoelektrane Rijeka, čime bi trebala biti osvijetljena cijela 3,5 kilometara duga cesta. Planiran je i početak gradnje vatrogasnog doma, dok je za projekt doma za starije osobe predviđeno 400 tisuća kuna, a načelnik Vranić građevinsku dozvolu očekuje početkom godine. Nova stavka u proračunu su sredstva rezervirana za sudske presude i to u visini od 1,5 milijuna kuna. Mirela Marunić u raspravi o proračunu naglasila je da se radi o presudama prije njezinog mandata.


Oprezno sa zaduženjima


– Budući da već imamo jednu pravomoćnu presudu, a očekujemo i druge, mislim da će planirana sredstva biti vrlo brzo realizirana. Ukoliko bi došle do dvije-tri presude odjednom, ni to neće biti dovoljno, no morat ćemo rezervirati i u sljedećim proračunima neka sredstva kako bi riješili sporove – kazao je kostrenski načelnik Dražen Vranić.


– Što se pak tiče doma, mi se možemo zadužiti za 100 milijuna kuna, ali ih treba i vratiti. To je ogroman novac i tu treba biti odgovoran – kazao je Vranić, dodajući kako proračun za iduću godinu zadržava visoke standarde u zdravstvu i socijalnoj skrbi.


U ime Kluba vijećnika HDZ-a Sanjin Vrkić istaknuo je da njegova stranka podržava ovaj proračun koji možda nije savršen, ali je transparentan i odgovoran, a posebno je pohvalio što su u temeljni dokument ugrađeni svi HDZ-ovi prijedlozi.


Konsenzus svih političkih opcija


– Proračun u političkom smislu odražava konsenzus gotovo svih političkih opcija i to je za Kostrenu dobro i prihvatljivo – smatra HDZ-ov vijećnik Vrkić.


Na aktualnom satu Mirela Marunić osvrnula se na Prostorni plan za koji smatra da je trebao dobiti svoje izmjene kako bi se izbjegla izgradnja pročistača otpadnih voda u Kostreni.


– Pet mjeseci ste na vlasti i mislim da su izmjene već trebale biti donesene kako bismo izmjestili pročistač. Osobno mislim da se mi nemamo s kim tehnički savjetovati. Ovo Vijeće jasno je reklo da ne želi pročistač, a niti jedno tehničko savjetovanje neće vam reći da maknete pročistač. Mi smo ti koji raspolažaemo našim prostorom i nemojmo dozvoliti da nam se dogodi nova rafinerija – kazala je Marunić, na što joj je Vranić objasnio da tehničko savjetovanje nije traženje studija i mišljenja trećih osoba, već su u odabiru lokacije traži stručnjak koji će pomoći štititi interes Općine Kostrena. U lokaciji pročistača Vranić je ponovio svoju tezu o lokaciji na području INA-e s novim momentom u kojem bi INA napravila pročistač.