Ekoplus

Marišćina ponovo ostala bez dozvole, direktor tvrdi da papiri neće ukloniti smrad sa smetlišta

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA Direktor tvrtke Ekoplus Miodrag Šarac izjavio je u četvrtak, nakon što je riječki Upravni sud ponovno poništio okolišnu dozvolu za Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, kako papiri neće pomoći uklanjanju neugodnih mirisa s Marišćine, ali se nada da će neugodni mirisi nestati do proljeća.


Upravni sud u Rijeci u srijedu je po drugi puta poništio okolišnu dozvolu za centar Marišćina, koju je u kolovozu 2019. izdalo Ministarstva zaštite okoliša i energetike, priopćili su u srijedu iz udruge Krizni eko stožer Marišćina. Naveli su kako takva presuda znači da ŽCGO Marišćina radi protuzakonito i pozvali ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da taj centar zatvori.


Šarac je novinarima u četvrtak rekao da je takva situacija bila i ljetos, kada je počeo raditi na Marišćini.




“Čekamo presudu, da vidimo koji je pravni lijek”, kazao je, dodavši da je Ekoplus, koji upravlja ŽCGO Marišćina, samo zainteresirana strana, a da će Ministarstvo dalje reagirati i postupati.


“Moj cilj je da radimo prema dozvolama i zakonima, da funkcioniramo i očuvamo cijeli sustav, a ne ugrozimo okoliš,” naveo je direktor tvrtke Ekoplus Šarac.


“Bilo koji od tih papira ljudima neće pomoći da nestanu neugodni mirisi”, rekao je, dodavši da je “borba protiv okolišne dozvole ovoga ljeta mještanima Marišćine donijela samo štetu.”


“Padom okolišne dozvole ljetos nam je propao i ugovor s cementarom Holcim (Koromačno) o zbrinjavanju goriva iz otpada (SRF). Kad nismo proizvodili SRF, odmah smo imali više drugog otpada koji se odlaže na plohe”, rekao je Šarac i najavio da će do kraja travnja zatvoriti jednu plohu i pojačati baklju.


“Smatram da ćemo tada dovesti do minimalizacije neugodnih mirisa, odnosno, nadam se da će nestati”, zaključio je direktor Ekoplusa.