Manifestacija

Margaretino leto: Šetnjom kroz povijest Bakra u doba Frankopana

Sanja Gašpert

Moto već tradicionalne ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije je »Spoj različitosti – za svakoga po nešto«



BAKAR Šetnjom kroz povijest, koja je ove godine tematska i nosi naziv »Doba Frankopana«, u subotu, 23. lipnja bit će otvoreno Margaretino leto 2018., tradicionalna ljetna kulturno-zabavna manifestacija, koju od 23. lipnja do 28. srpnja organiziraju Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Stručna vođenja 


– Moto i ovogodišnje manifestacije je »Spoj različitosti – za svakoga po nešto«, i generacijski i po ukusima. Manifestacija kreće u subotu, 23. lipnja, Šetnjom kroz povijest koja je, u povodu 900. godišnjice Frankopana, posvećena upravo njihovom dobu. Zbog toga ove godine imamo novost, pa će interpretacijsku turu Šetnja s divicom Margaretom, u dva termina, u 18 i 20 sati, ispred Perila prema Frankopanskom kaštelu povesti Iva Silla, licencirani interpretacijski vodič i trener, kreatorica Secret Zagreb tura, koja će za tu priliku biti sluškinja obitelji Frankopan. U Frankopanskom kaštelu dočekat će je Marjeta Trkman Kravar, vodič za slovenski i talijanski, a u našoj priči »glumi« Elizabetu Frankopan. Istoga dana bit će organizirana i stručna vođenja po Gornjem gradu, Frankopan cafe, pričanje bajki i legendi o Bakru, mini radionica i druženje s divicom Margaretom i Elizabetom Frankopan, a svečano otvorenje uz dizanje festivalske zastave bit će u 22 sata ispred Kaštela, nakon čega slijedi koncert Marka Škugora, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Bakra Sonja Jelušić Marić. Dodala je kako će i ove godine u sklopu Margaretinog leta biti organiziran niz kulturno-zabavnih događanja, među kojima kazališne predstave, izložbe, koncerti, Kino pod zvijezdana, plesna večer »Bakar pleše«, susret dječjih zborova »Raspjevani Žal«, BIS Fest, modna revija »Jer ja sam žena«, večer klapa »Klape, more i naše ča«, Bakarski susreti, Cooking show. Uz tradicionalno uprizorenje Pomorske bitke, ovogodišnja je novost manifestacije i Mala Pomorska bitka za najmlađe, najavljena za 14. srpnja, kazala je Jelušić Marić.


Turistička ponuda


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić istaknuo je kako se nada da će i ovogodišnje Margaretino leto u Bakar privući veći broj gostiju i povećati turističku ponudu samog grada, ali i okolnih naselja.




– Grad Bakar svake godine ulaže u povećanje turističke ponude, a jedan od oblika je i Margaretino leto. U planu je šetnica na moru, s obje strane, u tijeku je cjelovita obnova Frankopanskog kaštela, na kojem su obnovljene međukatne konstrukcije i ove će godine, tijekom trajanja Margaretinog leta, javnost moći razgledati sve etaže ovog drevnog objekta. Na sve te načine bogata povijesna pirča Bakra otvara se prema van, kazao je Klarić.


Konferenciji je nazočio i Finac Erkki Tapio Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka INA, koja je godinama zlatni sponzor Margaretinog leta.


– Margaretino leto doprinosi turističkoj i kulturnoj ponudi Bakra. INA se i ove godine uključila u sponzoriranje ove manifestacije jer podržavamo kulturu i promociju bakarskog kraja. Ostvarujemo, također, i suradnju s OŠ Bakar, kao i s Pomorskom školom Bakar, a cilj nam je proširiti suradnju i na druge projekte važne za bakarski kraj i okolicu, postati prepoznatljiv partner važan za ovu lokalnu zajednicu, kazao je Erkki Tapio Ranta.


Peti BIS Fest


BIS Fest, jubilarni peti, održat će se 29. lipnja na Žalu ribara.


– Festival je pokrenut 2013., a ideja je bila prezentacija izvođača u interpretacijama koje im nisu svojstvene. Izvođači će, tako, i ove godine izvesti po dvije pjesme, a jedna će biti iz opusa Olivera Dragojevića. Na ulazu će dobiti trubice za navijanje pa će tako glasati za pjesmu jačinom buke, kazala je pročelnica Ureda Grada Maja Šepac Rožić. Cijena ulaznice za BIS Fest je 20 kuna. Izvođači su Katja Budimčić Sabljar, Antonio Krištofić, Lucija Rajnović, Mateo Resman, Karin Kuljanić, Helena Brajković, Mauro Staraj, Lucija Stipanović i Eni Jurišić, a voditelj Battifiaca.