Energetska obnova

MILIJUNSKA ULAGANJA Riječkim školama I. Zajca, Kozala, Škurinje, Podmurvice i Pećine nove fasade

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Od ukupno 60,8 milijuna kuna namijenjenih energetskoj obnovi objekata iz gradskog će se proračuna izdvojiti 30,3 milijuna kuna, dok su preostala sredstva osigurana iz EU sredstva i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije



RIJEKA Tijekom ove godine Grad Rijeka će u školske i predškolske objekte uložiti više od 63 milijuna kuna, a najveći dio tih sredstava odnosi se na energetsku obnovu škola i vrtića. Naime, za energetsku obnovu šest školskih zgrada, sanaciju jedne zgrade te energetsku obnovu pet vrtića osigurano je 60,8 milijuna kuna, dok će se za tekuće održavanje osnovnih škola i vrtića osigurati 2,4 milijuna kuna.


Od ukupnog iznosa namijenjenog energetskoj obnovi objekata iz gradskog će se proračuna izdvojiti 30,3 milijuna kuna, dok su preostala sredstva osigurana iz EU sredstva i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Na dijelu objekata radovi su već počeli, a jedna od takvih škola je i OŠ Ivana Zajca za čiju će se energetsku obnovu izdvojiti najviše sredstava.


Riječ je o 8,8 milijuna kuna s kojima će se izvršiti toplinska izolacija pročelja, zida i međukatne konstrukcije prema ventiliranom prostoru, ravnog i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, a u planu je i zamjena vanjske stolarije, plinofikacija kotlovnice, ugradnja termostatskih ventila i sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata, te modernizacija rasvjete.


Radovi već počeli




Nešto manji iznos, 8,6 milijuna kuna, osiguran je za energetsku obnovu OŠ Kozala na kojoj su radovi također započeli, a s tim će se sredstvima izvršiti toplinska izolacija pročelja, ravnog krova, zamjena vanjske stolarije s učinkovitijom, ugradnja termostatskih ventila i modernizacija rasvjete.


Za energetsku obnovu OŠ Škurinje u tijeku je postupak javne nabave, a za radove na toj školi osigurano je 7,9 milijuna kuna, a kao i kod ostalih objekata i tu će se vršiti toplinska izolacija pročelja, ravnog krova, stropa prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije učinkovitijom, ugradnja termostatskih ventila i sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata te modernizacija rasvjete. Postupak javne nabave u tijeku je i za zgradu OŠ Podmurvice na kojoj bi radovi trebali iznositi 7,7 milijuna kuna te su istovjetni radovima na objektu OŠ Škurinje, dok su isti radovi na zgradi OŠ Pećine već započeli i za njih je osigurano 5,7 milijuna kuna.


Za OŠ Gelsi također se vodi postupak javne nabave, a za energetsku obnovu tog objekta utrošit će se 2,6 milijuna kuna. Na popisu objekata predviđenih za radove nalazi se i OŠ Zamet, a za sanaciju fasade i krova te zgrade osigurano je 2,6 milijuna kuna te je također u tijeku postupak javne nabave.


Obnova vrtića


Kada je u pitanju energetska obnova vrtića s 5,5 milijuna kuna izvršit će se toplinska izolacija pročelja, ravnog i kosog krova, zamjena stolarije, plinofikacija kotlovnice na lož ulje i ugradnja termostatskih ventila, te sustav pripreme potrošne tople vode pomoću solarnih kolektora na vrtiću Potok. Energetska obnova vrtića Krnjevo koja podrazumijeva toplinsku izolaciju pročelja, stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije s učinkovitijom, plinofikaciju kotlovnice na lož ulje i ugradnju termostatskih ventila, te ugradnja sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata koštat će 4,2 milijuna kuna, a radovi na tom objektu već su započeli. U postupku javne nabave je i energetska obnova vrtića Podmurvice gdje će se vršiti sanacija vanjske ovojnice izvedbom ETICS fasadnog sustava, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije te ugradnja termostatskih ventila, a za to će se utrošiti gotovo 3 milijuna kuna.


Energetska obnova vrtića Veseljko podrazumijevat će slične radove za koje će se izdvojiti 2,1 milijuna kuna, a na listi za energetsku obnovu je i vrtić Kvarner u koji će se uložiti 1,8 milijuna kuna te će se tim sredstvima obnoviti ovojnica objekta izvedbom ETICS fasadnog sustava, kao i kompletna krovna površine uključujući terase iznad grijanog prostora – boravaka suterena i prizemlja, te zamjena postojeće stolarije PVC bravarijom.