Fešta u uvali Črišnjevo

MESO JE MESO Ma kakvi plodovi mora? Vol na ražnju!

Sandy Uran

Majstoru ražnja Stjepanu Crnčecu - Štefu pomagala je supruga Marija, a sve je nadgledao Žarko Žeželić Prdela / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Majstoru ražnja Stjepanu Crnčecu - Štefu pomagala je supruga Marija, a sve je nadgledao Žarko Žeželić Prdela / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Glavni pokretač ovog gurmanskog događaja Žarko Žeželić Prdela svojim je prijateljima i gostima, osim lignji i ribljih jela, želio ponuditi još nešto, te je odlučio da će to biti vol s ražnja



ČRIŠNJEVO Kad je netko jako gladan, obično zna reći »Mogao bih pojesti vola na ražnju«. Eto, nekima je tijekom subotnjeg dana to i pošlo za rukom. Dakako, trebalo je doći do uvale Črišnjevo i tamo uživati u zalogajima vola s ražnja.


Potonji se našao na meniju jer, kako nam je kazao glavni pokretač ovog gurmanskog događaja Žarko Žeželić Prdela, svojim je prijateljima i gostima osim lignji i ribljih jela želio ponuditi još nešto, te je odlučio da će to biti vol s ražnja.


U volu s ražnja uživali su svi, od onih najmlađih do onih nešto starijih, a posebno turisti i svi oni, koji su se u črišnjevskoj uvali zatekli prvi put. Pripreme za roštilj započele su već u petak navečer i u njima su uživali svi koji su se zatekli u to vrijeme u uvali Črišnjevo, te to pomno i zabilježili na svojim mobitelima, kako nam je kazao Prdela.




A mi smo zabilježili druženje onih koji su u subotnje jutro odlučili doći na ručak u Črišnjevo, dok smo tajne dobrog roštilja doznali od glavnog majstora.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



– Pripreme traju oko četri sata, jer treba namjestiti vola na ražanj ispričao nam je majstor roštilja iz Međumurja Stjepan Črnčec – Štef kojemu asistira njegova supruga Marija. Pripreme su započete u petak oko osam sati navečer, a počeli smo ga peći pola sata prije ponoći otkrio nam je Štef, koji radi roštilje diljem Lijepe naše. Treba osam sati dok se ispeče prvi dio koji se reže, dakle potrebno je osam sati prije prvog reza, a onda se nastavlja s roštiljanjem, a u međuvremenu se vol reže. Roštilj za vola od 600 kilograma priređen je uz dva i pol metra crnike nadovezao se na priču spiritus movens ove akcije Žarko Žeželić Prdela.


– Odaziv je velik i strah me da ne ostanemo bez mesa. Bez obzira na to, fešta u Črišnjevu nastavila se tijekom popodneva i večeri uz glazbenu potporu Prdele i njegovih prijatelja.- Ovo radim iz gušta i drago mi je da je preraslo u tradiciju, zaključuje Prdela.