Predsjednički izbori

Lokalni SDP-ovci se spremaju za izbore. Ovo je taktika za Milanovićevo osvajanje PGŽ-a

Tihana Tomičić

Željko Jovanović i Zoran Milanović / Foto: I. TOMIĆ

Željko Jovanović i Zoran Milanović / Foto: I. TOMIĆ



RIJEKA – Primorsko-goranski SDP prvi se u Hrvatskoj počeo aktivno pripremati za predsjedničku kampanju svog kandidata za Pantovčak, Zorana Milanovića.


Odmah nakon što je u subotu na Ibleru održan prvi SDP-ov radni skup na kojem su se okupili svi čelni ljudi županijskih i gradskih organizacija, sastao se i Županijski odbor SDP-a PGŽ, koji je uspostavio strukturu od stožera, preko koordinatora sektora do svakog člana na terenu.


Najuži dio izbornog stožera, uz koordinatora Željka Jovanovića, čine članovi Predsjedništva zaduženi za pojedine dijelove županije: Walter Volk za Rijeku, Fernardo Kirigin za Liburniju, Marina Medarić za otoke, Sanja Udović za riječki prsten, Anđelko Florijan za Gorski kotar i Mario Kružić za crikveničko-vinodolsko područje, te ostali članovi Predsjedništva Mirela Ahmetović, Marko Mataja-Mafrici, Erik Fabijanić, Dejan Ljubiša i Gabrijela Gorjanac Kapša.




S obzirom na važnost ove regije za SDP i posebno činjenicu da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi iz PGŽ dogovoreno je da se će se kroz sudjelovanje Zorana Milanovića na brojnim javnim događanjima u lokalnim sredinama tijekom predizborne kampanje nastojati ostvariti što bliži kontakt s biračima, ali i da se odmah na terenu počnu pripremati tribine, okrugli stolovi i tematsko izvještajne konvencije gdje bi se moglo organizirati predstavljanje Milanovića, i njegovog programa i druženje s članovima i simpatizerima.


Inače, Milanović će već ovih dana biti u PGŽ, na Beloj nedeji u Kastvu.


Primorsko-goranski SDP-ovci podsjećaju da je aktualna predsjednica u Hrvatskoj na posljednjim predsjedničkim izborima imala svega 1.980 glasova više od Ive Josipovića, pa inzistiraju na većoj kontroli postupka glasanja na svim biračkim mjestima kako bi se spriječile nepravilnosti u prebrojavanju glasačkih listića.


Poznato je da SDP u saborsku proceduru upućuje i novi zakon koji bi omogućio da na predsjedničkim izborima na biračkim mjestima postoje višestranački promatrači, što sada nije slučaj, te se u toj stranci pribojavaju krađe glasova, ili raznih drugih manipulacija.


– Građani iseljavaju ne samo zbog siromaštva nego i zbog velikog gubitka povjerenja u institucije, a jednoj od njih, onoj predsjednika države, SDP-ov kandidat Zoran Milanović vratit će kredibilitet, dostojanstvo, ugled i stav, govori koordinator Željko Jovanović.


SDP-ovci sumnjaju da će HDZ podržati ovaj prijedlog pa su već sad pripremili promatrače za svako od tristotinjak biračkih mjesta u PGŽ.


Na sjednici Županijskog odbora analizirani su detaljno i rezultati s prošlih predsjedničkih izbora, od izlaznosti do rezultata za svako biračko mjesto, što će poslužiti u organizaciji pretkampanje i izborne kampanje na terenu. SDP će naime i ovoga puta upotrijebiti svoju metodu organiziranja izbora pod nazivom “Glas po glas”.


– Mnogo je razloga zašto očekujem uvjerljivu pobjedu Zorana Milanovića u PGŽ. Pogledajmo samo odnos prema borbi protiv korupcije i sukobu interesa. Stoga, moj zadatak kao koordinatora predsjedničkih izbora u PGŽ je u suradnji sa svim našim članovima kao i progresivnim snagama i partnerima motivirati biračko tijelo da u što većem broju podrže izbor Zorana Milanovića za predsjednika RH, moderne i progresivne europske države.


HDZ je napravio dosta zla svim građanima Hrvatske, bez obzira na stranačku pripadnost. Hrvatska je u svojevrsnoj talačkoj krizi HDZ-a. Protiv toga ćemo se boriti u ovoj kampanji jer Hrvatska mora biti normalna i progresivna zemlja, zaključuje.