Nova medalja u kolekciji

LUKA BANOVIĆ Završeni riječki srednjoškolac viceprvak svjetske geografske olimpijade u Kanadi

Ingrid Šestan Kučić

Volim Rijeku pa mi je malo žao što neću tu studirati, ali s druge strane i nije loše isprobati život u drugom gradu - Luka Banović / Snimio Marko GRACIN

Volim Rijeku pa mi je malo žao što neću tu studirati, ali s druge strane i nije loše isprobati život u drugom gradu - Luka Banović / Snimio Marko GRACIN

Luka je osvojio srebro u konkurenciji 165 srednjoškolaca iz 43 zemlje. Bivši učenik Gimnazije Andrije Mohorovičića, sad već student zagrebačkog PMF-a, posjeduje čak 13 Oskara znanja, a na međunarodnim olimpijadama bio četiri puta te je osvojio dvije bronce i srebro, kao i zlato u ekipnoj konkurenciji



Završeni riječki srednjoškolac Luka Banović svoju je kolekciju medalja osvojenih na raznim svjetskim natjecanjima nedavno upotpunio srebrnom medaljom koju je osvojio na svjetskoj geografskoj olimpijadi u Quebecu.


U konkurenciji 165 srednjoškolaca iz 43 zemlje Luka je ostvario jedan u nizu svojih izvrsnih rezultata, jer riječ je o bivšem učeniku Gimnazije Andrije Mohorovičića koji posjeduje čak 13 Oskara znanja.


To je najveće priznanje koje za svoje uspjehe mogu dobiti hrvatski učenici, a uz cijelu kolekciju Oskara znanja, Luka iza sebe ima 20 sudjelovanja na državnim natjecanjima i osam osvojenih prvih mjesta, dok je na međunarodnim olimpijadama bio četiri puta te je osvojio dvije bronce i srebro, kao i zlato u ekipnoj konkurenciji.


Zaljubljen i u matematiku




Luka je ove godine proglašen i učenikom generacije u svojoj školi, jer uz Oskare znanja i iznimne uspjehe na natjecanjima niže i petice, a briljirao je i na državnoj maturi riješivši 100 posto ispit iz fizike i ostvarivši najbolji rezultat u Hrvatskoj na ispitu iz geografije. Sada već student zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i to matematike Luka kaže kako je očekivao dobar uspjeh u Kanadi.


– Samo natjecanje trajalo je tjedan dana, odnosno četiri dana su se rješavali zadaci. Prvi dan pisani test, onda dva dana terenski rad te četvrti dan multimedijalni ispit.


Natjecanje se održava na engleskom jeziku, a iako postoji mogućnost korištenja rječnika, to ne smije biti rječnik s geografskim pojmovima, već običan. Učenici koji dolaze iz škola koje nisu na engleskom jeziku imaju mogućnost duljeg rješavanja testa, no što se bolje vlada engleskim jezikom, više vremena ostaje za rješavanje testa – priča Luka.


Četveročlana hrvatska ekipa u Kanadi je provela više od tjedan dana koliko je bilo rezervirano za natjecanje, jer su iskoristili ponudu organizatora natjecanja te su sudjelovali i na poslijeolimpijskoj ekskurziji koja im je omogućila upoznavanje krajolika, prostornih organizacija i procesa u pokrajini Quebec.


– I tijekom same olimpijade imali smo prilike upoznati stari Quebec, Nacionalni park Jacques-Cartier i Foret Montmorency, a sve zajedno u Kanadi smo proveli 19 dana i bilo je odlično. Geografska je olimpijada malo drugačija od drugih jer ima više vremena za sprijateljiti se s drugim sudionicima – kaže Luka.



Lukin uspjeh nije jedini koji su članovi hrvatskog tima osvojili na ovogodišnjoj geografskoj olimpijadi, jer srebrnu je medalju osvojio i Nikola Bišćan, učenik Srednje škole Donji Miholjac, dok je brončanu medalju zaslužio Mihovil Penavić, učenik Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s. p. j. iz Slavonskog Broda, uskoro student Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Leo Radalj, učenik III. gimnazije Split iz Kanade se pak vratio s pohvalom. Svojim postignućem četveročlani tim je potvrdio da pripadaju u krug najistaknutijih mladih geografa u svijetu, a svim je članovima tima to bilo drugo  sudjelovanje na olimpijadi jer su Nikola, Mihovil i Leo sudjelovali i na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu 2017. godine, a Luka na 13. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beijingu 2016. godine. Na olimpijadi 2017. godine Mihovil je osvojio srebrnu, a na olimpijadi 2016. godine Luka je osvojio brončanu medalju. Voditelji hrvatskog olimpijskog tima bili su doc. dr. sc. Dubravka Spevec i dr. sc. Ivan Šulc, članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva, a učenici koji su predstavljali Hrvatsku na svjetskoj geografskoj pozornici od 2010. do 2018. godine ukupno su u osam sudjelovanja osvojili 24 medalje: sedam zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih.



Same pripreme za olimpijadu odvijale su se na Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, a Luka kaže da i nisu bile preduge, jer cijeli je tim već imao iskustva s takvim natjecanjima. Uz geografiju za koju se zainteresirao već kao trogodišnjak, Lukina velika ljubav je i matematika. Jednako je uspješan na natjecanjima iz tog područja, a za odluku što odabrati za daljnje školovanje kaže da su to bile slatke muke.


– Oboje izuzetno volim, no na kraju sam ipak odabrao matematiku. Za geografiju sam se zainteresirao kao dijete. Jako su me privlačile karte. Već negdje s tri godine znao sam države i glavne gradove. Međutim, natjecanja na koja sad idem nemaju s tim previše veze. To je nešto sasvim drugo, otkriva budući zagrebački student.


Samo mala trema


Na prva natjecanja krenuo je već u 4. razredu osnovne škole i to iz matematike, a već tada je krenulo i nizanje odličnih rezultata. Nakon odrađenih čak 20 državnih natjecanja, Luka kaže da treme više uglavnom nema, no ipak priznaje da ga na natjecanjima svjetske razine uhvati mala trema s obzirom da se radi o oštroj konkureniciji i najboljima u njegovom području iz nekoliko desetaka zemalja. Uz uspjehe na natjecanjima nizao je i sve same petice tijekom srednjoškolskog obrazovanja, no to ne znači, kaže, da je od jutra do mraka zalijepljen za knjigu. Uvijek nađe vremena i za sebe, ali i prijatelje.


– Bitno je sve obaveze ravnomjerno rasporediti kako se ne bi nagomilalo toga u kratkom periodu i onda se sve stigne – savjetuje Luka.


Svoju budućnost vidi u znanosti, a iako se bavio mišlju da nastavi obrazovanje u inozemstvu, kaže da za to uvijek ima vremena.


– Postoji diplomski studij, a i obrazovanje nakon diplome. Za sada ostajem u Hrvatskoj. Volim Rijeku pa mi je malo žao što neću tu studirati, ali s druge strane i nije loše isprobati i život u drugom gradu, ističe Luka.


Na pitanja kako matematika i geografija idu ruku pod ruku, Luka odgovara kako nije neobično da ljudi imaju različite interese, a upravo je na geografskoj olimpijadi upoznao puno mladih geografa koji su za nastavak obrazovanja poput njega odabrali matematiku.


Luka Banović, geografska olimpijada u Quebecu,