Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Maškare

foto/video LUDO FINALE Više od 10.500 maškara sudjelovalo u velikoj međunarodnoj povorci Riječkog karnevala

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2019. u 21:10 2019-03-03T21:10:00+01:00

Završila je velika međunarodna povorka Riječkog karnevala, u kojoj je sudjelovalo 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara i 67 alegorijskih kola iz Hrvatske i svijeta

RIJEKA Završila je velika međunarodna povorka Riječkog karnevala, u kojoj je sudjelovalo 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara i 67 alegorijskih kola iz Hrvatske i svijeta.

U velikom mimohodu maškare su zavladale Korzom i okolnim ulicama u središtu Rijeke.

Više od 130.000 gledatelja uživalo je u maškaranoj povorci, a stigli su iz cijele Hrvatske i mnogih država svijeta.

SERDET6
Riječki karneval / Foto V. Karuza, S. Drechsler, M. Gracin, S. Ježina, D. Lovrović

U povorci su sudjelovale karnevalske skupine iz Italije, Slovenije, Crne Gore , Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije te iz svih dijelova Hrvatske, a sudionike povorke duž trase najavljivali su voditelji sa šest pozornica.

Na čelu povorke bili su meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak, »razvlašteni« riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat.

Slijedile su ih karnevalske grupe s maskama »Fedrigo da Porto«, »Vrbovečko proščenje«, »Vukovar – Grad multikulture«, »Dream Team«, »Črno – beli svit«, »Orači, Pokači, Koranti Pobrežje/Majšperk – Ptuj«, »Moje Romsko vjenčanje«, »Mafia«, »Baby Boss, »Astronauti«, »Rick«, »Vesele gljive«, »Vampiri z Kringe«, »Krotitelji lavova«, »Rimljanke«, »Pučanstvo«, »Neumski mornar« i brojne druge maske.

Karnevalsku povorku promatrali su brojni građani i turisti, ali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, veleposlanici u Hrvatskoj i drugi predstavnici diplomatskoga zbora te predstavnici gradova – prijatelja Rijeke.

Nakon višesatne povorke, posljednji su Korzom tradicionalno prošli Halubajski zvončari, a maškare su potom vratile ključeve grada. Na moru ispred riječke luke, u organizaciji karnevalske grupe »Pom – F – Ri«, pali se Pust, krivac za sve loše u prošloj godini, a zabava će se nastaviti do jutra.

Riječki karneval Karneval je uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), a Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu. Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu »Zlatno turističko srce« kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009.

Riječki karneval dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade »Simply the Best 2018.« u kategoriji manifestacija, tj. tematskih događanja višednevnog trajanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.