Počinje sezona

Kruzeri u Rijeku ove godine dovode oko 11 tisuća putnika, za 2019. najavljene još bolje brojke

Darko Pajić

Arhiva NL

Arhiva NL

Najave su vrlo dobre i za iduću, 2019. godinu te se za sada očekuje dolazak ukupno 17 kruzera s oko 20.000 putnika



U ovogodišnjoj sezoni kruzera u Rijeku bi trebalo doći 11 brodova na kružnim putovanjima s ukupno više od 10.000 putnika što je ipak manje nego prethodne godine kada je najveću hrvatsku luku ticalo 16 brodova. Devet kruzera će prvi put uploviti u riječku luku i to iz šest novih kompanija, a sezonu će 26. ožujka otvoriti brod »AIDAaura« s približno 1.200 putnika i 400 članova posade. Isti brod će nakon što obavi izmjenu putnika u Veneciji u Rijeku ponovo doći 31. ožujka. To je tek prvi u nizu »riječkih kruzera«, a plan dolazaka bit će zanimljiv mnogima, prije svega riječkim ugostiteljima, ali i turističkim agencijama, koje će biti uključene u pripremu niza izleta za putnike. Već tradicionalno, osim posjete Rijeci organiziraju se i jednodnevni izleti u Istru, Gorski kotar, na Krk, te do nešto udaljenijih destinacija kao što je Nacionalni park Plitvice.


Red uplovljavanja


Najveći brod stiže među posljednjima, točnije 14. listopada, a riječ je o kruzeru »Queen Victoria«, koji ima kapacitet za 2014 putnika i 900 članova posade. Impresivan je i po dužini od 294 metra, pa će stoga biti privezan na kontejnerski terminal Brajdica. To nipošto nije kraj zanimljivim brodovima u najavi, jer će kompanija »Seabourn Cruise Lines« dva puta posjetiti Rijeku sa svojim ultra-luksuznim brodovima »Seabourn Enchore« izgrađenim 2016. godine, kao i s brodom koji još nije ni zaplovio, jer se primopredaja novogradnje »Seabourn Ovation« očekuje u svibnju ove godine, a dolazak broda u Rijeku s oko 600 putnika predviđen je 1. studenoga kao posljednje uplovljavanje kruzera u ovoj godini. Između ostalih u Rijeku će 17. travnja uploviti brod »Berlin« kompanije FTI Cruises, koji je zanimljiv jer je više puta dolazio na redoviti remont u brodogradilište »Viktor Lenac«, a sada će prvi put stići i do riječke luke s približno 400 putnika.


Kruzer »The World« specifičan je po tome što će po prvi put u Rijeci ostati dva dana, kao i po tome što jedini neće biti privezan uz obalu već će boraviti na sidrištu. Po izboru brodara, kompanije »ResidenSea«, putnici će se prevoziti brodicama na obalu. »The World« inače plovi oko svijeta i posjećuje različite svjetske luke u kojima boravi i po nekoliko dana, a u Mediteran dolazi svake druge godine. U Rijeku se vraća i kruzer »Oriana« s oko 1.900 putnika, jedan od najvećih koji je bio u najvećoj hrvatskoj luci i to 2012. godine kada se nalazio na sidru, dok će ove godine, točnije 4. srpnja, pristati uz terminal Brajdica.




Za spomenuti je i brodarsku kompaniju »Oceania Cruises«, koja također po prvi put dolazi u Rijeku i to 16. kolovoza s luksuznim brodom »Riviera«. Riječ je o kompaniji u kojoj značajna zapovjedna mjesta na brodovima obnašaju riječki pomorci, pa će neki od njih dobiti priliku uploviti u svoj grad. U najavi je i brod »Azamara Quest« kompanije »Azamara Club Cruises«, koji dolazi 22. rujna, a ta kompanija specifična je po organizaciji svojih kružnih putovanja, jer njihovi brodovi tijekom jednog putovanja u pravilu izaberu jednu luku u kojoj se zadržavaju do kasnih večernjih sati. U dogovoru s domaćinom nastoje se organizirati različiti sadržaji i zabava uz ponudu određenih društvenih sadržaja pod nazivom »AzAmazing Evenings«. U opciji je i Rijeka koja je poslala svoju ponudu za organizaciju jedne posebne večeri za goste s kruzera, razlog je i činjenica da će sljedeće godine kompanija Azamara sa svojim brodovima u Rijeku uploviti četiri puta.


Priprema za 2020.


Važno je također da se Rijeka počela pojavljivati na web stranicama raznih kompanija koje su je uključile u svoje itinerere, kao i na brojnim stranicama raznih specijaliziranih turističkih agencija koje se bave promocijom i prodajom kruzing angažmana za pojedine brodare ili se bave kruzing poslovanjem.


Kako iz svega proizlazi, Rijeka nastavlja čuvati svoju poziciju kao destinacija za brodove na kružnim putovanjima, a velika prilika za dodatni iskorak svakako bi trebala biti 2020. godina u kojoj će Rijeka nositi titulu europske prijestolnice kulture i ponuditi niz događaja i sadržaja atraktivnih i za turiste s kruzera. Pritom valja naglasiti kako su najave za iduću godinu vrlo dobre, te se za sada očekuje dolazak ukupno 17 kruzera s oko 20.000 putnika, a sve to bit će odlična priprema za 2020. i projekt EPK.