Zajedno na prosvjed

Krizni eko stožer Maršićina: ‘Mi za klimu – klima za nas! Podrška inicijativi mladih!’

P. N.

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Mladi su shvatili da postojimo i pozvali nas da se priključimo "prosvjedu za klimu ", jer su svjesni što za nas znači nezdravo živjeti! Podržavamo njihove akcije i aktivno ćemo i sudjelovati u prosvjednoj akciji koju su najavili za petak 05. travnja u 11:45 na Jadranskom trgu, poručuju iz Kriznog eko stožera Marišćina



 


 


Drago nam je da ipak nismo sami u našoj borbi za zdrav život i čisti zrak koju vodimo već od 2012.godine! U 2019. godini zabilježeno je 230 satnih prekoračenja emisije sumporovodika u odnosu na 24 dozvoljena godišnja prekoračenja. Osim toga, ŽCGO Marišćina je jedan od najvećih proizvođača stakleničkih plinova – metana – dakle upravo onoga što je njezina izgradnja izvorno trebala spriječiti, piše u priopćenju Udruge Krizni eko stožer Marišćina.




U tom smislu je i donesena EU Direktiva o odlagalištima 1999., temeljem globalnog problema stakleničkih plinova. Oglušili su se svi nadležni koji su nas doveli u situaciju da jedini u Hrvatskoj udišemo zrak 2. kategorije, ali sjetili su nas se srednjoškolci i studenti grada Rijeke, napominju u Kriznom eko stožeru Marišćina.


Mladi su shvatili da postojimo i pozvali nas da se priključimo “prosvjedu za klimu “, jer su svjesni što za nas znači nezdravo živjeti! Podržavamo njihove akcije i aktivno ćemo i sudjelovati u prosvjednoj akciji koju su najavili za petak 05. travnja u 11:45 na Jadranskom trgu, poručuju iz Kriznog eko stožera Marišćina.


‘Djeca koja su rođena 2012. danas imaju 7 godina, a nitko nije svjestan da su dnevno izložena trovanju sumpor vodikom i kancerogenim česticama PM10 i PM 2.5. Naša djeca su naša budućnost, ali to znamo očito samo mi, jer političare nije briga! Nadamo se da će nam ovaj prosvjed za klimu dati mogućnost da još jednom pokušamo apelirati na nadležne koji su izgradili ŽCGO Marišćina, tu tvorevinu ljudske gluposti. Šaljemo im samo jednu poruku: Zatvorite ŽCGO Marišćina, mislite na našu djecu koja nisu kriva za ovu nepravdu, koja imaju pravo na čisti zrak i zdrav život, zajamčen Ustavom, kao i ostala djeca naše Hrvatske!!!’, poručuje Upravni odbor Udruge Krizni eko stožer Marišćina.