Edukacija

Krema mladih hrvatskih kemičara u jedinstvenoj ljetnoj školi u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Prirodoslovna i grafička škola domaćin je ukupno sedamnaestero srednjoškolaca iz cijele Hrvatske koji predstavljaju kremu hrvatskih mladih kemičara, jer riječ je o najboljima od najboljih koje povezuje ljubav prema kemiji i želja da nauče više



Iako do početka školske godine ima još gotovo tjedan dana u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi učenici već na veliko rade, a riječ je o srednjoškolcima iz svih krajeva Hrvatske koji su se okupili na drugoj Ljetnoj školi kemije. Njih ukupno 17 predstavljaju kremu hrvatskih mladih kemičara, jer riječ je o najboljima od najboljih koje povezuje ljubav prema kemiji i želja da nauče više.


Naime, riječ je o jedinstvenom šestodnevnom programu edukacije koji se organizira u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa, a ove godine u program se uključio i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, točnije studenti Odjela za biotehnologiju. Ono što ovogodišnju Ljetnu školu kemije razlikuje od prijašnjih najveći je broj polaznika do sada koji dolaze iz Varaždina, Splita, Karlovca, Čakovca, Zagreba, Koprivnice, Slavonskog Broda, Osijeka i Rijeke. Neki od njih na Ljetnoj su se školi našli prvi put, no pojedini imaju poduži staž sudjelovanja, jer Prirodoslovna i grafička škola uz ljetnu organizira i zimsku edukaciju, a sve pod vodstvom doc.dr. Tomislava Portade s Instituta Ruđer Bošković.



Rasadnik budućih kvalitetnih kadrova 


Ljetna škola kemije za polaznike je potpuno besplatna, a prema riječima ravnatelja Prirodoslovne i grafičke škole Radenka Bradića, financira se iz više izvora.– Dio troškova pokriva Institut Ruđer Bošković, dio Primorsko-goranska županija, a dio iz vlastitih sredstava škole. Ove godine se u financiranje uključio i Studentski zbor Odjela za biotehnologiju, a za sve je polaznike osiguran smještaj te hrana. Želja je da ovaj program postane svojevrsni inkubator kadrova, jer okuplja najbolje od najboljih i predstavlja nešto što je iznad standarda. Uspjeli smo okupiti učenike iz cijele Hrvatske, ove smo godine uključili i visokoškolski sustav, od početka sudjeluje i Institut Ruđer Bošković i sada nastojimo uključiti i gospodarstvo, jer ovakav oblik edukacije put je za osiguranje kvalitetnih kadrova za budućnost, navodi ravnatelj.




– Svaka škola ima različit program, a formiraju se početne i napredne grupe koju pohađaju oni učenici kojima ovo nije prvo sudjelovanje na edukaciji. Ovog ljeta imamo najveći broj prijavljenih do sada i najvjerojatnije će se dogoditi da uskoro nećemo moći primiti sve zainteresirane, već ćemo morati uvesti selekciju. Ono što je bio prvotni cilj, a u čemu smo i uspjeli, je da se polaznici razvijaju kroz školu.Krenu kao polaznici, a potom postanu demonstratori i u konačnici predavači, pojašnjava doc.dr. Portada.


Priprema za natjecanja


Uz njega predavanja mladim kemičarima drže i studenti, bivši polaznici škole, kao i studenti Odjela biotehnologije te gostujući predavači, a jedna od voditelja škole je i profesor Prirodoslovne i grafičke škole Goran Gotlibović. Svakodnevno pod njihovim vodstvom najbolji hrvatski mladi kemičari stječju nova znanja od jutranjih do kasnih poslijepodnevnih sati, dok im je večer vrijeme rezervirano za druženja i upoznavanje Rijeke. Većina polaznika za Ljetnu je školu kemije čula od svojih prijatelja, poput splitske srednjoškolke Barbare Sumić koja sudjelovanje na ovotjednoj edukaciji vidi kao dobru pripremu za natjecanja, jer riječ je o učenici s pozamašnim brojem sudjelovanja na natjecanjima koja već posjeduje broncu i srebro s europskih i svjetskih prirodoslovnih olimpijada, kao i osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima.


– Program škole mi djeluje obećavajuće i vjerujem da će mi pomoći u pripremi za natjecanja. Prijatelji su mi rekli da je škola super i da pruža odličnu praksu i vježbu. Sada sam treći razred srednje škole i vjerujem da ću obrazovanje nastaviti u području prirodoslovnih znanosti i to izvan hrvatskih granica. Želja mi je studirati u nekoj od europskih zemalja, jer me zanima kako izgleda život vani, a i mislim da su vani prilike bolje, otkriva Barbara.


Njen kolega iz Varaždina, Juraj Toplak, odlučio se za studij u Hrvatskoj, jer Juraj je brucoš zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na kojem je upisao studij kemije, a Ljetnu školu kemije ocjenjuje kao dobru pripremu za studij.


Ljeto u laboratoriju


– Vjerujem da ću steći puno novih znanja koja nisam imao prilike steći u srednjoj školi i da će to biti dobra priprema za faks. Želja mi je baviti se znanošću, makar mi ne bio bio problem ni raditi u nastavi, kaže Juraj.


Budući zagrebački student ujedno dodaje da ne predstavlja nikakav problem dio ljeta provesti u učionici i laboratoriju, kao ni proslaviti 19. rođendan u radnoj atmosferi.


– Bavim se i šahom i imam prijatelje u Rijeci pa ćemo proslaviti rođendan vani u večernjim satima, navodi Juraj.


Ni za maturanticu Prirodoslovne i grafičke škole Doru Mendaš provođenje posljednjeg tjedna ljetnih praznika u učionici ne predstavlja problem. Štoviše, Dora na ljetne i zimske škole dolazi od njihovog pokretanja pa već dvije godine dio zimskih i ljetnih praznika provodi radno.


– Ovo mi je četvrti put da sudjelujem u školi i jako sam zadovoljna. Svaki put naučim nešto novo, upoznam nove ljude s kojima ću možda jednog dana studirati. Prednost je i što mi se ovo računa ko praksa, ali i to što radimo vježbe koje se ne rade na nastavi pa dobijem dodatno predznanje za iduću školsku godinu, zaključuje Dora.