Slavlje u Klani

Kotlić na Rokovu postat će tradicija

Biljana Savić

Za pripremu kotlića LD "Zec" osigurao 40 kilograma mesa / Snimio Marin ANIČIĆ

Za pripremu kotlića LD "Zec" osigurao 40 kilograma mesa / Snimio Marin ANIČIĆ

Organizatori iznenađeni velikim odazivom natjecatelja i posjetitelja pa će premijerna manifestacija u Klani sigurno prerasti u obavezni sadržaj Rokove



KLANA Rokova u Klani ima dugačku povijest, ali ne i kotlić. Natjecanje u kuhanju u lovačkom kotliću danas je bila premijerna manifestacija u sklopu Rokove u Klani, i odmah je vidljivo da ne samo da neće biti i posljednja, već da će prerasti u tradiciju.


– Iznenadili smo se odazivom, pa pogledajte koliko je tu natjecatelja i posjetitelja, kazuje nam mlađahni inicijator natjecanja u kuhanju lovačkog kotlića Marin Knežević, mladić koji se spontano dosjetio kako dodati još jedan sadržaj proslavi Rokove, a u organizaciji su mu i lijeva i desna ruka bili Mario Pršlja i Jerko Miletić. I općina Klana, i Lovačko društvo »Zec« Klana.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





– Ne samo da nisam vjerovao u ovoliki odaziv, nego nisam očekivao ni tako promptnu i nesebičćnu pomoć Općine Klana. Rekao sam načelnici Željki Šarčević Grgić za plan, a ona je odmah pitala »koliko mesa i drva treba« i odmah nam je u suradnji s LD »Zec« osigurano 40 kilograma divljači i drva za kotliće, kazuje nam Knežević.



Na iznenađenje organizatora, na natjecanje se prijavilo 20 ekipa, pripremali su kotliće u hladu pored igrališta NK »Klana«. Kotliće su kuhali planinari, mještani, ali i vartrogasci.


– Ovdje moramo biti zbog sigurnosti, pa onda i kuhamo, kaže nam član DVD-a Klana Zvonko Mrvčić, kojemu su ekipu činile kolege Dušan Štemberger i Dario Gauš. Pitamo ih koji su im tajni začini i sastojci za kotlić.



– Nikakovi, nema tajnih sastojaka, žene su nas doma parićale, pa kako bude, ali napišite slobodno da smo pobijedili, kazuju nam.


No, o tome je ipak odlučivao žiri u sastavu Slavko Gauš i Grozdan Vučak. Sigurno im nije bilo lako kušati 20 kotlića, ali “tr ni kopat”. Kao naručeno, nakon kotlića je u sklopu Rokove bila utakmica između NK »Klana« i NK »Rječina«. Zaključak – svi su kotlići bili izvrsni – i sve se pojelo.